Hírek

SEK jövő és mérnökképzés

2013. július 12., 18:08

A jelenlegi három helyett, 2013 őszétől két karral működik tovább a Savaria Egyetemi központ, igazodva a demográfiai tendenciákhoz, és a világ változásaihoz - mondta a Ma-holnap közéleti magazinműsor szerdai adásában Horváthné Dr. Molnár Katalin elnök-dékán asszon. A gépészmérnök képzés pedig akár 2014-ben is elindulhat.

SEK jövő és mérnökképzés

A Savaria Egyetemi Központ két karának egyike a Berzsenyis hagyományokon alapuló tanárképzés lesz, klasszikus szakokkal, könyvtár, magyar, történelem, nyelvek, köztük a horvát és a szlovén nyelvtanárok képzésével, illetve a tanítóképzéssel.

Horváthné Dr. Molnár Katalin elnök-dékán
"És van a természettudományi kar. És felvetődik az a kérdés, hogy a természettudományi kar, miért marad önálló? Azért, mert úgy tűnik, hogy ennek a karnak van egy speciális útja a jövőben. Ez az út pedig kötődik a Vas megyei iparvállalatok által megfogalmazott igényhez, hogy itt legyen majd egy mérnöki, gépészmérnöki képzés, mely az ő munkaerő piaci igényeiket kielégíti."

Jelenleg 300 mérnökre lenne igény, de a kutató-fejlesztő központok Szombathelyre telepedésével ez a szám többszöröződik.

Molnár Miklós alpolgármester Szombathely MJV
"Amiről beszélünk, ennek szakmai feltételrendszere van, akkreditáció és így tovább, valamint van egy nagyon komoly anyagi háttér rendszere, ezt a Nyugat Pannon Jármű és Mechatronikai Központ keretein belül szeretnénk részben biztosítani, a szükséges forrásokat."

A szombathelyi mérnökképzés indításának határideje sürgető, hiszen a gépészeken kívül villamosmérnököket is igényelnének a cégek.

Horváthné Dr. Molnár Katalin elnök-dékán
"Nagyon ideálisan, nagyon sok körülmény abszolút pozitív összejátszása esetében, lehet indítani, akár egy év múlva, reálisabb akár 2015-ben indítani, de minden esetre, ahogy említette egy új, vagy egy régi új kar indítása és életben tartása, fejlesztése a cél."

A prognózisok szerint 2016 körül Vas megyében közel 2000 mérnök fog dolgozni.

Molnár Miklós alpolgármester Szombathely MJV
"Én azt gondolom, hogy óriási lehetőség előtt vagyunk! Azon dolgozunk, hogy az a Kormányhatározat, ami tavaly decemberben megszületett, ami kiemelt térséggé nyilvánított bennünket, ez külön, konkrét soron jelenjen meg a 2014-2020-as fejlesztési elképzelésekben, mint egy kiemelt zóna, kiemelt gazdasági övezet, most teljesen mindegy, milyen megnevezéssel, és szeretnénk ehhez a forrásokat biztosítani, és ennek egyik eleme lenne a felsőfokú oktatás finanszírozása."

A politikai szándék, a gazdasági élet és az egyetemi akarat meg van. A térség fiataljainak elhatározása szükséges még a szombathelyi mérnökképzés elindulásához.

 

Ma-Holnap - 2013. július 11.
 
Ma-Holnap - 2013. július 11.