Hírek

Schmitt Pál szombathelyi programjának első állomása az ünnepi közgyűlés volt

2012. március 09., 16:06

A köztársasági elnök csütörtökön Szentgotthárdra és Lendvára utazott, találkozott a szlovén köztársasági elnökkel, továbbá tájékozódott a vasi szlovén kisebbség és a szlovéniai magyarok helyzetéről. Az államfő pénteki több helyszínes programjának első állomása a Megyeházán megtartott ünnepi közgyűlés volt.

Schmitt Pál szombathelyi programjának első állomása az ünnepi közgyűlés volt

"Éljen a köztársaság!"

Tüntetők várták az elnöki konvoj érkezését a Püspöki palota előtt. A maroknyi csoport az államfő lemondását követelte. A túloldalon a Megyeháza előtt az elnököt támogató szimpatizánsok gyülekeztek. Schmitt Pált és feleségét Makray Katalint a megye és a város vezetői fogadták a Berzsenyi téren.
A díszteremben közgyűlés kezdődött. Puskás Tivadar rendhagyónak és ünnepinek nevezte ezt a napot, hiszen a szombathelyi és a megyei önkormányzat együttes ülésére a közelmúltban nem volt példa. A polgármester azt mondta: a mostani nehéz helyzetet, az eladósodást sok munkával és erkölcsi tartással le lehet küzdeni.

"A sikerhez vezető út az összefogás útja. Most különösen segíteni kell az országot, segíteni kell Szombathelyt."

Hende Csaba honvédelmi miniszter kiemelte: a köztársasági elnöknek ott a helye, ahol fontos dolgok történnek, és szerinte Vas megye ilyen hely.

"Úgy kell megújítanunk a magyar államot, és vele a nemzet életét, hogy le kell győznünk ezt a szorongató pénzügyi válságot, amit az elmúlt két kormány hagyott ránk."

Ezt követően 5-5 perces felszólalási lehetőséget kaptak a pártok és civil szervezetek. Czeglédy Csaba az MSZP frakcióvezetője úgy vélte: ünneplés helyett inkább halotti tort kellene ülni a megyei önkormányzatok vagyonvesztése miatt.

"Véletlenül sincs okunk ebben az épületben ünnepelni, hiszen a rendszerváltó eszme december 31-én véget ért."

Általános derültséget keltett a teremben, amikor Horváth Zoltán az LMP képviselője a párt népszavazási kezdeményezésének támogatására kérte Schmitt Pált, és átadta neki az aláírásgyűjtő ívet. Az elnök végül nem írta alá azt. Bana Tibor a Jobbik országgyűlési képviselője többek között az anyanyelv és a magyar föld védelmére hívta fel Schmitt Pál figyelmét. A köztársasági elnök az ülés végén szólalt fel. Azt mondta, azért járja az országot, hogy minél több embert meghallgasson.

"Országjárásom 10. állomása Vas megye, mindenhová hallgatni, tanulni és töltekezni mentem, ezt csináltam most is."

Vas megyei látogatásának mottójaként a környezet védelmét és a fenntartható fejlődést nevezte meg. Szerinte a térség erőssége az idegenforgalmi vonzerő, a természet szépsége és a jó levegő. A helyi vezetőket arra figyelmeztette, hogy a 2/3-os többség legalább annyi felelősség, mint amennyi lehetőség, és a maradék 1/3 véleményét is tiszteletben kell tartani. A közjó érdekében pedig néha kompromisszumokat kell kötni.

"Gondolkodásomban a közjó szolgálatát állítom a középpontba, és kész vagyok mindenkivel együttműködni, aki ezt vallja."

A beszédeket követően Schmitt Pál kitüntetéseket adott át. Magyarország Köztársasági Elnökének Érdemérme kitüntetésben részesült Gadányi Károly a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorhelyettese és Széll Kálmán nyugalmazott osztályvezető főorvos. Díszoklevelet vehetett át Cholnoky Péter gyermekgyógyász, Dénes Tibor Sárvár korábbi polgármestere, Szarka Zoltán labdarúgó, Gyurácz Ferenc a Vasi Szemle főszerkesztője, Hajszán Zoltán rendőr főtörzsőrmester és Unger Gábor a Szombathelyi Mentőállomás garázsmestere.