MNB - 2
MNB

Hírek

Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

2013. július 23., 09:42

A fenntartható urbanizáció a témája az idei Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemnek. A nyitóelőadások a Szombathely dualizmus kori fejlődéséről és a városkép szerepéről szóltak, de a héten a környezetgazdálkodás, a közlekedés, valamint az ár- és belvíz is szóba kerül az előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken.

Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

Ahhoz, hogy előre tekinthessünk, vissza kell néznünk: mit tartottak fontosnak eleink, mire törekedtek és mit sikerült megvalósítaniuk. Ennek a gondolatnak a jegyében kezdődött az idei Urbanisztikai nyári Egyetem, amely arra keresi a választ: hogyan egyeztethető össze a fenntarthatóság és az urbanizáció. A nyitónapon a dualizmus kori Szombathely infrastrukturális fejlődéséről Melega Miklós levéltáros tartott előadást, a népszerű televíziós szeresztő Osskó Judit pedig a városkép identitásban betöltött szerepéről beszélt a hallgatóságnak.

Osskó Judit - építész, televíziós szerkesztő
"Én hiszek abban, hogy – különösen ami világunkban, mikor kicsit minden olyan átmenetinek tűnik meg bizonytalannak, hogy az embereknek biztonságérzetet ad egy megszokott környezet. Plusz a történelmünk része, ami építészeti környezetben körülvesz minket. Az itt élt emberek, az itt élt történetek."

Osskó Judit budapesti példákkal illusztrált előadásában kiemelte: az újabb és újabb próbálkozások ellenére szerencsére nem sikerült megváltoztatni a főváros egyedi, 19. század végén kialakult sziluettjét, amelynek máig meghatározó eleme a Duna kanyarulat, a hidakkal és a budai várral. Az urbanizáció azonban számos kérdést is felvet korunkban, amikor Magyarországon a lakosság kétharmada, Európában 80 százaléka városokban él.

Körmendy Imre - elnök, Urbanisztikai Nyári Egyetem Tanácsa
"A mai környezeti problémáknak jelentős része a város létéből, jellegéből származik.51.28 Az EU 55 százaléka zajjal terhelt környezetben él. És a városi forgalom kelti elsősorban ezt a zajt. A városokban élők számára a légszennyezés legfőbb forrása a közlekedés."

A zaj- és légszennyezettség problémái mellett a közösségi közlekedés fejlesztése, a tájépítészet, város és víz kapcsolata is szerepel a nyári egyetem témái között. A rendezvényt ezúttal is a vasi TIT szervezi.

Simon Zoltán Péter - igazgató, Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület
"Kb. 100 fő, aki részt vesz a hét programjában, és természetesen jellemzően szakemberek, urbanizáció és ehhez kapcsolódó területeken dolgozó szakemberek, de egyre több az olyan érdeklődő, akik pusztán csak a témák érdekessége okán eljönnek az előadásokra."

A nyári egyetem az előadások és kerekasztal-beszélgetések után pénteken a szombathelyi Éhen-telep megtekintésével zárul.