Hírek

Savaria Történelmi Karnevál

2011. június 10., 12:31
Számos újdonság várja a látogatókat az idei Savaria Történelmi Karneválon augusztus utolsó hétvégéjén. Új helyszínekkel bővül a kínálat, bevezetik a Karnevál Kártyát mint új fizetőeszközt, és óriás látványelemekkel színesítik a szervezők az idei forgatagot.
Savaria Történelmi Karnevál

A program költségvetése 113 millió forint, ebből 35 milliót az önkormányzat biztosít. Az előzetes hírekkel ellentétben most sem lesz fizetős a karnevál. A részletekről ma tartottak sajtótájékoztatót.
 
 
Idén is tucatnyi helyszínen, széles programkínálattal várják az érdeklődőket a karnevál szervezői. A Történelmi Témaparkban harcászati bemutatók, a Romkertben rabszolgavásár lesz most is. A megszokott helyszínek mellett azonban újdonság lesz a Sörtér, amely az Isis irodaház mögötti parkolóban kap majd helyet. A Borok utcájában közkívánatra újra lesz nagyszínpad. A városháza előtti pódium átkerül a Fő térre, a helyére a Pannon piac kerül, ahol helyi kézművesek portékáit lehet majd megvásárolni. Nemcsak a helyszínekben, látványában is megújul a karnevál, amely nem kis fejtörést okoztott a szervezőknek.


Mérei Tamás - kuratóriumi elnök, Savaria Történelmi Karnevál Alapítvány
"Mi az ami a látványban ha az ember feltekint 3 dimenzionálisan, római kort megidézően és történelmi hűséggel megvalósítható. Így jutottunk el a gondolathoz, hogy diadalívet hozzunk létre, Isten szobrot gyártsunk, helszíneket is jelezve ezzel és Vesta templom mását építsük fel a Fő téren."
 
A karnevál idejére egy kártyás fizetési rendszert vezetnek be. A cél, hogy hogy megelőzzék a hosszú sorbanállást. A kártyát pénzzel feltölteni és megvásárolni a helyszíni információs pontokon, illetve júliustól a karneválirodában és a tourinform irodában lehet majd. A rendezvény idejére önkénteseket is toboroznak, akik segítenék a szervezők munkáját.


Szommer Ildikó - karneváligazgató, Savaria Történelmi Karnevál
"Informálni tudnák az oda érkező vendégeket, aki érdeklődik akár a programok iránt, az újonnan bevezetésre kerülő kártya használata, nagyon jó lenne, ha idegen nyelven beszélőket is tudnánk találni."
 
A város tisztaságának megőrzése érdekében keresnek kézi takarítókat is. 12 év után hallhatja majd a közönség a Varázsfuvola című előadást az Iseumban. A Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével fellép többek között Miklósa Erika. Az Iseumban egy 1000 fős nézőteret alakítanak ki erre az alkalomra. Az utolsó előadást a Duna Televízió élőben közvetíti, és egyenes adásban, óriás kivetítőn követhetik nyomon az uniós tagállamok polgárai.