Hírek

Savaria Karnevál - programelőzetes

2011. június 10., 13:03
A Savaria Történelmi Karnevál idén immáron tizenkettedik születésnapját ünnepli a város lakóival és a Szombathelyre érkező vendégekkel. Újkori története alapján a Karnevál méltán vívta ki a kiváló rendezvény elismerést, mind szakmai, mind látogatói körben. A 2010. évi rendezvényen végzett fesztiválminősítési eljárás eredményeképpen a Savaria Történelmi Karnevál kiváló minősítést szerzett, így kerülve be az ország fesztiváljainak szakmailag is elismert elitjébe.
Savaria Karnevál - programelőzetes
 

Az idei Karnevál a népszerű hagyományos programelemek mellett számos újdonsággal is szolgál. A hagyomány jegyében a korábbi évek népszerű helyszínei közül idén is várja vendégeit a Történelmi Témapark (Ferences-kert), a Romkert, a Kalandvár, a Borok Utcája és a Művészetek Utcája. Változatlanul színes és színvonalas programkínálattal, de új helyszínen szórakoztat a Fórum Színpad és a Keleti Udvar. A Fórum Színpadot idén a Fő tér rendezvényterén állítjuk fel, míg a Keleti Udvar programjai az AGORA – Savaria Filmszínház új árkádsorára költöznek be. Régi-új programelemként a borok szerelmesei mellett a sörkedvelők is találnak kedvükre való nedűket a Karneválon – a Sörtér idén az Isis Irodaház mögötti parkolóban kap helyet.


A hagyományőrző programok helyszínein az ország legnépszerűbb hagyományőrző csapatai mellett, Európa kiválóságai is bemutatkoznak. A Történelmi Témaparkban itt lesznek, és gladiátorjátékokkal szórakoztatnak a Collegium Gladiatorium harcosai, tudásának legjavát hozza a hajszálpontos lövéseiről ismert Kassai Lajos lovasíjász, a római kori életbe és harcászatba enged betekintést a legnépszerűbb „hazai” gárda, a Savaria Legio. Itt lesznek még a Csallóközi Lovasíjászok magyar hagyományőrzői, a Szürke Falka Hagyományőrző Egyesület kelta harcosai. A nomád hagyományőrzőket a Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület és a Sárvári Hagyományőrző Íjász Egyesület képviseli. Az Északi Gárda méltán népszerű harcosai a IX-X. század történelmét elevenítik meg. Külföldi vendégeink: a Terra Dacica dák harcosai Romániából, a Legio I. Italica Olaszországból, valamint a Legio XIII. Gemina Németországból. Idén is látványos produkciókkal és „akciókkal” szórakoztat az egyik legnépszerűbb csoport, az Artistica Anam Cara, akiknek jelenlétében garantált a nevetés, a szórakozás.


A Karnevál gazdag programkínálatában gyakran néz szembe az érdeklődő a dilemmával: „Melyik helyszín, melyik érdekes-izgalmas programját válasszam?” E kérdés eldöntésében, illetve feloldásában segít az összehangolt színpadi programok sora, hiszen idén a Fő téri Fórum Színpad és a Borok Utcája színpada felváltva kínál ígéretes programokat a három napban. A Fórum Színpadra várjuk a néptáncosokkal és vendégművészekkel kiegészült Muzsikás Együttest, Herczku Ági és Nikola Parov közös formációját, valamint a Balkan Fanaticot is. Soha nem látott tüzes produkcióját itt mutatja be Farkas Linda és a Magma Tűzszínház – Weöres Sándor Bóbita című versére készít saját koreográfiát. Kétségtelenül a „női szívek és fülek” kedvenc produkciója lehet a Macho Swing, melyen népszerű férfiművészeink lazulnak és lazítanak jazz-szólamokra – itt lesz Debreczeny Csaba, Hajós András, Keresztes Tamás, Szabó Győző és a Modern Art Orchestra.


A Borok Utcája helyszíne az ország legkiválóbb borai mellett a legkiválóbb művészek programjait kínálja. E karneváli hétvégén mindhárom napban más-más tematikára épül a helyszín programja. A Bor nap vendégei a Bohemian Betyars, a Glasso, illetve az Isis Big Band lesz, késő este pedig a Gencsi Hagyományőrző Táncegyüttessel rophatja a táncos lábú vendégsereg. A szombat a folk napja a Borok Utcájában. Egy Kiss Erzsi zene, Fókatelep, valamint Bognár Szilvia és az ETNOÉ a színpadon. Rajtuk kívül tűzzsonglőrök és a Boglya Népzenei Együttes szórakoztat. A Kárpát-medence zenéiből ad ízelítőt a vasárnapi program. Zenél a Balkánethnick, a Koprivec Zenekar és a David Klezmer Quintet. A Rendhagyó prímástalálkozó, mely Lakatos Róbert brácsaművész és hegedűs zenei vezetésével jött létre, igazi szuperprodukció. A táncházhoz a zenét vasárnap este a David Klezmer Quintet szolgáltatja.


A Romkert árnyas-ligetes színpada a hagyományőrző bemutatók mellett a kacagtató színházi előadások helyszíne. Az elmaradhatatlan rabszolgavásár idén a tehetségkutatók végtelen sorát bővíti, hiszen R(izikó) faktor, avagy rabszolga születik címmel ismét új keretek között kelnek el a vállalkozó kedvű rabszolgák. Középkori hagyományőrző programokat és rendhagyó történelemórákat idén a Matthias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a Gyulaffy Bandérium, a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium és a székesfehérvári Alba Societas egyesület kínál. A nevettető színpadi produkciók sorát az Égi ajándék és A bögre című ókori komédiák, valamint a Ferrum Színházi Társulás A kolompár lakodalma című előadása gazdagítja. A Haladás Sportegyesület boksz szakosztálya bemutatja, milyen is lehetett az ókori ökölvívás.


A Mediterrán Udvar hagyományosan a színes és „tüzes” programok helyszíne. Nem lesz ez máshogy idén sem. A Magma Tűzszínház bemutatói mellett számos zenés és táncos produkció vonzza a hangulatos helyszínre a tüzes ritmusok és rítusok szerelmeseit. Itt zenél a Semmi2ség Zenekar, a Tohu Bohu, a Lobo Latino, az Intermezzo Latin Club, a Mississippi Moon és a Boogie Thing is. Táncbemutatóval és táncoktatással csábít a Shamila Hastánc Egyesület, az Isis Gyöngyei, a Salsa Fuerte Tánciskola, és a Yade Hastánccsoport.


A Művészetek Utcájában valamennyi művész műhelytitkaiba beleshet az arra járó érdeklődő. A „Nyitott galériában” megismerhetők a különböző művészeti technikák, de szabad a beszélgetés a művészekkel is! Zenei programokban sem lesz hiány a Kossuth Lajos utcában; népzene, dob-, furulya-, hegedű- és tamburazene, vonósok, rézfúvósok és énekkarok szórakoztatják a nagyérdeműt. Zenél a Tarisznyások együttes, és utcaszínházi előadással mulattat a MUTE Ifjúsági Színtársulata, valamint a Művészeti Szakközépiskola „musical tanszakjának” diákjai.


A Keleti Kávézó és Bazár hastánc-, orientális, törzsi és fúziós táncbemutatókkal vár. A keleti táncok kiválóságai egymást váltják a színpadon. A sajátos hangulatú helyszínen a keleti színei és ízei csábítanak.


A Karneválszínház előadása idén valóban különleges körülmények között születik. A Netkomédia.hu weboldalon meghirdetett és készülő darab „végeredményét” a Megyeháza Udvarán 8 alkalommal láthatja a közönség.


Az Öreg Város Vásárában idén is számos kézműves, mesterember, boros, pecsenyesütő és biotermelő várja a programkavalkádban megfáradt látogatót.


Idén is több kísérőhelyszín csatlakozik a programsorozathoz.

A Savaria Múzeum Időcsiga című programja tovább gazdagítja a megidézett korok sorát. A Vas megye őskorának kutatásához kapcsolódó legújabb feltárások eredményeit bemutató kiállítás a neolitikumtól a keltákkal bezárólag felöleli a teljes őskor időszakát, ami csaknem 6000 évet jelent. Különleges kiállítás mind a szakma, mind a nagyközönség számára.

A Borok Utcájának szomszédságában áll Isis istennő savariai otthona, az Iseum, ahol egész napos elfoglaltságot jelentő kalandos rendezvények várnak kicsikre és nagyokra egyaránt. Címszavak a programból: Látványtár, Kincskeresők az Iseumban, Hogyan készült?, Római társasjátékok, vásározók, árusok.

A karnevál három napján a Cafe Frei-ben megelevenedik a török kávézók világa. Török basánk szíves invitálásával belekóstolhatnak a Kelet kultúrájába, betekintést nyerhetnek varázslatos zeg-zugaiba – az öltözködés, a kávé-, zene- és tánckultúrán keresztül – vagy megpihenhetnek a Cafe Frei oázisában, ahol hastáncosok, jósnők és Dzsinnek társaságában készíttethetnek magukról fotókat hastáncos és török ruházatban.


A Karnevál egyik legnépszerűbb programja a jelmezes felvonulás, mely idén ismét két alkalommal kápráztatja el a nagyérdeműt. Pénteken 18.00 órakor a lemenő nap, szombaton 20.00 órától a fáklyák fényében vonul végig a színes-hangos menet a belváros utcáin.



1964-ben rendezték meg először, 12 éve utoljára, s most, 2011-ben ismét megvalósul a Szombathely egyik legfontosabb jelképévé vált opera, a Varázsfuvola az Iseumban.

A Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével Rodrigo Carvalho vezényletével csendül föl Mozart talán leghíresebb operája.


Rendező: Káel Csaba

Díszlet, jelmez: Nagy Viktória

Éjkirálynője: Miklósa Erika

Papagena: Virbl Eszter

Papageno: Kálmán Péter

Tamino: Boncsér Gergely

Pamina: Csereklyei Andrea

Sarastro: Bretz Gábor

Monostatos: Kiss Tivadar


A harmadik előadást a Duna Televízió egyrészt élőben közvetíti, másrészt egy Európai Uniós projekt keretén belül a Visegrádi országokban és várhatóan egyéb Európai Uniós Országokban is köztereken felállított óriáskivetítőkön szintén egyenes adásban sugározza. Az előadás szünetében Szombathelyről készült bemutatkozó film kerül vetítésre.

Az új nézőtér 1000 fős lesz. Rendkívüli kihívást jelentett az építtetőknek az Iseumi helyszín tagoltsága okán.


Az előadások időpontja: augusztus 19, 21. és 23.

Esőnapok: augusztus 20., 22., 24.

A kezdés várható időpontja: 20.00

A jegyek átlagára: 5 000 Ft