Hírek

Sakkszimultán a nagymesterrel

2010. november 26., 14:30

Sakkszimultánt játszott Rapport Richárd csütörtökön a Bolyai-iskolában. A különleges játéklehetőséget az iskola szervezte a diákoknak, tanároknak, szülőknek.

Sakkszimultán a nagymesterrel

A Bolyai Iskola Galériáját képek helyett asztalok és sakktáblák foglalták el. Második osztályos kisdiákok, kíváncsi szülők, pedagógusok ültek izgatottan az asztalnál. Volt akinek komoly segítsége is akadt. Csak egy ember járkált körbe-körbe: mindenki ellenfele, a világ legfiatalabb sakk nagymestere: Rapport Richárd.

Németh Gyula
"Valamikor gyermekkoromban én is sakkoztam, jártam versenyekre. Itt az iskolában tanítok, a kolléganő kért fel. Szívesen vállaltam a játékost, bár már régen játszottam."

Hacker Erik
"Nem sakkozom versenyszerűen, csak otthon, hobbiszerűen játszom néhány partit."

Zoller Péter
"Már az is jó eredmény, ha nem kapok ki nagyon gyorsan. Nem fűzök nagy reményeket itt a győzelemhez, de nem lenne rossz."

Még két óra elteltével is sokan ültek a tábláknál és törték fejüket a következő lépéseken. A sakkszimultán alkalmával 40-50-en tették próbára tudásukat és játszottak partit a nagymesterrel. Richárdnak nem szokatlan ez a helyzet: ma is több-kevesebb rendszerességgel játszik szimultánt.

Rapport Richárd - Nemzetközi Sakknagymester
"Ez akkor lenne érdekesebb, ha több tábla lenne. Így most még fejben vannak, hogy ki ellen mi jött ki. Ha lenne 40-50 tábla, az érdekesebb lenne, hogy átlátnám-e."

Ricsi azt reméli, hogy a sakkszimultán sokak kedvét meghozza ehhez a játékhoz, tudnak tanulni az itt lejátszott partikból. Nemrég egyébként Junior Príma-díjat vehetett át a 26 év alatti sportolók kategóriában a Haladás ifjú sakkozója.