Hírek

Részleges napfogyatkozás

2011. január 04., 14:23

Részleges napfogyatkozás volt ma Magyarországon és Európában. A Földön évente csupán 1- 2 alkalommal figyelhető meg ez a jelenség, ám ugyanazon a szélességi és hosszúsági fokon nagyon ritka, akár több évtizedet is várni kell rá.
Részleges napfogyatkozás

Nyugat-Dunántúlon, így Szombathelyen is derült időben élvezhették a ritka csillagászati jelenséget az érdeklődők.

„Ne nézzen bele, mert fájdalommentesen megvakítja az embert"- Péntek Kálmán az egyetemi csillagvizsgáló vezetője komoly veszélyre hívja fel a hallgatók figyelmét. Akár csak a 11 évvel ezelőtti teljes napfogyatkozásnál most is csak speciális szemüvegen keresztül nézhették a 77%-os részleges napfogyatkozást az egyetemi csillagvizsgálónál az érdeklődők. A jelenség 9 óra 25 perckor érte el a csúcspontját. A gyorsított felvételen, amely egy speciális, úgynevezett Mylar fólián keresztül készült, jól látszik ahogy a Föld, a Hold és a Nap csaknem egy vonalba kerül. A Hold árnyéka ezekben a percekben a hangsebesség kétszeresével száguldott végig a Földön.

Dr. habil Péntek Kálmán - igazgató, Matematika Intézeti Tanszék NymE SEK
"Bár most az Északi sark fölött repül az árnyék középpontja, ahol a teljességet lehet látni, egyébként részleges napfogyatkozás látható a Földön, ez egyébként évente egy-kétszer előfordul a Föld különböző pontján, szerencsére mi most ebbe a sávba kerülünk bele."


A 77%-os napfogyatkozás nem csak a laikusok számára, bír jelentőséggel, hiszen a következő hasonló jelenségre akár évtizedeket is várhatunk Magyarországon.


Mitre Zoltán - titkár, Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület
"Ez egy ritka jelenség, kuriózumnak számít nem csak az amatőr csillagázok, hanem a profik számára is."

 

A jelenség szemüveg nélkül szinte alig volt érzékelhető, de a derült idő ellenére fátyolosabb lett a reggeli napfény.