Hírek

Rendkívüli közgyűlést hívott össze a polgármester

2022. szeptember 08., 16:10

Rendkívüli közgyűlést hívott össze a polgármester péntekre, délelőtt 10 órai kezdettel. A képviselők két napirendi pontot tárgyalnak. Döntenek új szociális támogatási formák bevezetéséről a Megélhetésvédelmi Munkacsoport javaslatai alapján. Elérhető lesz gáz- és villamosenergia-támogatás, szélesítik a gyógyszertámogatást igénybe vevők körét és növelik az összegét, ezen kívül több pénzt szánnak a tűzifa programra. A másik téma a vízközmű vagyon átadása lesz: az előterjesztés szerint a szombathelyi önkormányzat nem kíván részt venni az állami integrációs folyamatban.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze a polgármester

Az energiaárak drasztikus növekedése, az egyre magasabb infláció és a fogyasztói árak emelkedése nehéz helyzetbe hozza a szombathelyi családokat. A szociális biztonság érdekében újabb támogatási formák bevezetését javasolta a nemrég megalakult Megélhetésvédelmi Munkacsoport. Gázártámogatást igényelhet, aki a rezsicsökkentett mérték fölött fogyaszt földgázt. Jövedelemhatárhoz kötötten a támogatás összege m3-enként 250 forint, de legfeljebb havonta 20 ezer forint, a támogatás jövő április 30-ig használható fel. Erre 150 millió forintot különítenek el a költségvetésben. Bevezetnék a villamosenergia-támogatást, kWh-nként 11 forint, de legfeljebb havonta 5000 forint lenne a plusz segítség, aki kizárólag árammal fűt, annak 10 ezer forint a maximum. Erre 50 millió forintot szánnak. Kiszélesítenék a gyógyszertámogatás jövedelemhatárát, és 8000-ről 12 ezerre növelnék az összegét. A tűzifa programra szánt összeget 3 millió forinttal toldják meg. 2-2 millió forintot biztosítanának a máltai szeretetszolgálatnak, a szociális szolgáltatók közhasznú egyesületének és a Gyebrovszki János Alapítványnak, hogy a látókörükben lévő rászorulókat támogassák.
A második napirendi pont a Vasivíz Zrt. állami integrációjáról szól. A vízközmű cégek nagyrészt veszteségesek, hiszen a szolgáltatásért nem kérhetnek több pénzt a rezsicsökkentés miatt, miközben a béreket és a rezsit ki kell gazdálkodniuk. A Vasivíz az idei üzleti tervében 600 milliós veszteséggel kalkulált, jövőre ez tovább nő. A kormány augusztusban jelezte, hogy csak azok a cégek számíthatnak állami segítségre, amelyek jelzik integrációs szándékukat a Nemzeti Vízművek felé, és az önkormányzatok ingyenesen átadják tulajdonrészük legalább 5 százalékát az államnak. A szombathelyi önkormányzat a Vasivíz többségi tulajdonosa 52,9 százalékkal, a közművagyon értéke 21,5 milliárd forint, a részvényeké 620 millió. A város számára elsődleges a működőképesség fenntartása és a döntések helyben maradása, ezért nem kíván részt venni az integrációban, az előterjesztés szerint a Vasivízben fennálló társasági részesedését, a vízközmű vagyonát és az azt működtető vagyonát, továbbá ellátási kötelezettségét nem adja át térítésmentesen az állam részére. Érdekesség, hogy az egyes nagyvárosok eltérően gondolkodnak az ügyben: Szekszárd és Győr átadja vízközmű cégét, és Székesfehérvár is erre hajlik, Pécs, Érd, Eger és Szeged nem kíván integrálódni.