MNB - 2
MNB

Hírek

Redesign+

2013. augusztus 02., 09:09

Szombathelyre ért a Redesign+ pályázatának nyerteseit bemutató kiállítás. Hulladékból készítettek 11ország tervezői használati tárgyakat és díszeket, ékszereket. A sorozatgyártásra is alkalmas tárgyak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segíthetik. 

Redesign+


Billentyűzetből gyűrű, hulladékdrótból karkötő – ékszereket is terveztek a dizájnerek az európai uniós pályázaton, amelynek legjobb pályamunkái a kámoni arborétum látogatóközpontjában láthatók.

Macoun Andrea - projektmenedzser, Redesign+
„Az itt készült alkotások mind hulladék alapanyagból készültek, hulladék-újrahasznosítással tulajdonképpen, ami környezetvédelmi szempontból is egy nagy előrelépés lehetne, hogyha ezek a dolgot teret nyernének. Ezzel a kiállítással szeretnénk ezt népszerűsíteni, hogy nem mindent kell kidobni, hanem egy kis kreatív ötlettel fűszerezve, nagyon jó dolgokat lehet belőle kihozni.”

A boros üveg és a lejárt reklámplakát sem szemét, hanem értékes alapanyag a dizájnerek keze alatt.
A tervek szerint, egy-egy sorozatgyártásra alkalmas termék a megváltozott munkaképességű embereknek adhat munkát.

Némethy Szabolcs - szakmai vezető, Redesign+
„Sokszor a szociális gazdaságban működő cégekkel kapcsolatban az a probléma, hogy a velük szemben minőségi elvárásokat támasztanak, merthogy a megváltozott munkaképességűek, életvezetési problémákkal küzdő emberek dolgoznak – ez egy csattanós válasz arra, hogy ők is tudnak minőségi termékeket gyártani.”

Az újragondolt hulladékok versenyében a fődíjat az "öreg könyv alapanyagként" című osztrák projekt nyerte. A szintén ausztriai tervezésű válltáska sorozatgyártásban készülhet majd hazánkban. A tervek szeptember 10-ig láthatók az arborétum látogatóközpontjában.