Hírek

Pusztacsón hagyományteremtő szándékkal rendeztek malacfesztivált

2012. július 09., 17:35

Bár a faluban már nem jellemző az állattartás, a település határában működik egy korszerű, német-magyar tulajdonú sertéstelep. Innen kaptak alapanyagot a malacsütő versenyhez. A rendezvényen felavatták a felújított faluközpontot is.

Pusztacsón hagyományteremtő szándékkal rendeztek malacfesztivált

Kollaritsék pusztacsói családi gazdaságában már csak mutatóba vannak sertések. Korábban 250 állatot is neveltek, de idővel folyamatosan csökkentették az állományt. A disznótartás költségei emelkedtek, ezt pedig nem ellentételezte a felvásárlási ár.

Kollarits Kornél
"Amikor a takarmányárak emelkedtek, a sertés ára lefele ment. Nemhogy jobb lett volna, hanem egyre rosszabb. Ingadozik folyamatosan a sertés ára és nem tud az ember előre számolni, hogy mi várható."

A 150 lelkes településen valamikor szinte minden háznál volt, most csak néhányan tartanak egy-egy malacot. A fesztiválra is innen, a falu határában két éve felépült telepről kaptak alapanyagot. Itt 1000 állat nevelkedik szinte teljesen automatizált körülmények között.

"Ez gyakorlatilag sertéspörköltből készült, savanyúkáposztából meg csülökből."

Míg az asszonyok a kondérnál szoroskodtak, a férfiak nyársra húzták a malacokat. 

Árvai Gábor
"Sós, borsos, babérlevéllel elkészített páclében érlelődik 4 napig, aztán a nyárson  két órán kerezstül melegítjük."

Ezután jöhet a többb órás sütés, amihez ez a csapat titkos összetételű, saját készítésű fűszerkeveréket használ. Mások a tradicionális hozzávalókra esküsznek.

Maráz István
"Ősi magyar fűszerek, amik eddig is ismertek voltak: bors, majoranna, paprika, fokhagyma. Természetes ízeket hoznak, nem aromák, nem szintetikus anyagok."

A hagyományteremtő fesztivált a pusztacsóiak a felújított faluközpontban rendezték meg. A Leader-program pályázati keretéből több mint 16 millió forintot nyertek, amihez 4,3 millió forint önerőt tettek hozzá. Ebből  megszépült a templom előtti tér és egy új  játszóteret is kiépítettek.