Hírek

Programozó diákokat támogat a nagyvállalat

2018. november 13., 13:24

12 gyermek élményalapú programozói oktatását támogatja egy teljes tanéven keresztül az Aptiv szombathelyi vállalata. A szakemberek abban bíznak, hogy ezzel még több kis diákkal kedveltetik meg a műszaki pályát, ezen belül is az informatikát.

Programozó diákokat támogat a nagyvállalat

Sűrű kattintásokkal próbálták megoldani a feladatot a Logiscoolban tanuló diákok az idei robotolimpia magyar győztese, Geosits Levente szakmai vezetésével. Az intézményben harmadik éve tanítják a programozó modellezést. Most az egyik szombathelyi járműipari cég támogatásának köszönhetően olyan tizenkét 6. és 7. osztályos tanuló vehet részt a képzésben, akiknek szülei ezt önerőből nem tudnák finanszírozni. A gyerekeket a Dési-, a Derkovits- és a Váci-iskolából választották ki.

Németh Zsolt - vezető, Logiscool
"Egy tanéven keresztül gyakorlatilag egy olyan programozást tanulnak, amivel a Lego-robotokat programoznak és ebben olyan tevékenységeket tanulnak meg, amit akár a későbbiekben tudnak hasznosítani."

A Digitális Tudásért Alapítványon keresztül 1,8 millió forinttal támogatja a járműipari cég a diákok képzését. Az élményalapú módszer fejleszti az algoritmikus gondolkodásukat és problémamegoldó képességüket. A vállalat fontosnak tartja, hogy kivegye a részét a társadalmi felelősségvállalásból.

Kopfensteiner Eszter - HR-vezető, Aptiv
"Nem lehet elég korán kezdeni. Tehát az a fajta gondolkodásmód, logikai gondolkodás, ami ehhez kell, amiről egyébként a jövőnk szól, meg az Ipar 4.0, meg a mi cégünk, mint önvezető autógyártó elektronika támogató, autóipari beszállító, ez egyértelműen azt a fajta kreativitást, gondolkodásmódot várja el tőlünk."

Csak az elmúlt évben 13 százalékkal nőtt az ipari robotok száma Magyarországon, kevés viszont a szakember. Jelenleg mintegy 22 ezer programtervező informatikus állás betöltetlen.