Hírek

Pár tucat érdeklődő vett részt a Savaria Egyetemi Központ kedd esti szülői értekezletén

2013. február 06., 17:41

Az intézmény szolgáltatásairól, szakkínálatáról és a tanulmányok finanszírozásáról is szó esett. Jelentős változás lesz szeptembertől, hogy újra választhatók az osztatlan tanári szakok.

Pár tucat érdeklődő vett részt a Savaria Egyetemi Központ kedd esti szülői értekezletén

"Bizonyos kurzusokat, egy félévet mondjuk, tanulmányai során ösztöndíjjal külföldön tölt el a hallgató."

A Savaria Egyetemi Központ egyre intenzívebb külföldi partnerkapcsolatai mellett a folyamatosan fejlődő műszerparkot és a bővülő szolgáltatásokat is kiemelték az előadók az intézmény versenyelőnyeként. További újdonság, hogy szeptembertől újra lehet jelentkezni osztatlan tanári szakokra.

Horváthné dr. Molnár Katalin mb. elnök-dékán, Savaria Egyetemi Központ
"A legeslegfontosabb átalakulás, hogy ismét elindulnak az osztatlan tanár szakok. Ezek esetében általános- és középiskolai szakkínálatunk van. Ez a szakkínálat gyökerezik a régi berzsenyis hagyományokban."

Kutatások szerint a hallgatói mobilitást felváltotta a lokalitás, azaz egyre többen döntenek lakóhelyükhöz közeli képző intézmények mellett. Ennek egyik oka az anyagi megfontolás.

Horváth Péter
"Ez nagyjából 40-50 százalékban befolyásolja a döntésünket, de lokálpatrióták vagyunk, és mindenképpen szeretnénk itt Vas megyében, Szombathelyen megoldani a továbbtanulást. Úgy gondoljuk, hogy ugyanazt kapjuk itt is, mint bárhol az országban."

Voltak, akik azért jöttek el a fórumra, hogy világosabb képet kapjanak a felsőoktatás átalakuló szerkezetéről.

Takácsné Kádár Sarolta
"A mostani felsőoktatás rendszer annyit változott, akkora káosz van, hogy szeretnék tisztábban látni. Másodsorban a prioritásokat el kell dönteni, nagyon magas pontszámok, sokkal alacsonyabb létszám a felvételiben. Tehát mindenhogyan szét kell nézni és meg kell kérdezni, hogy mik egyáltalán azok a lehetőségek, amiről még a felvi.hu-n sem tudtam eligazodni."

Az állami finanszírozású szakok helyett sokan csak költségtérítéses képzésre jutnak be. Az elmúlt 11 évben 340 ezer hallgató vette igénybe a diákhitelt. A diákhitel I. szabadfelhasználású hitel, tavaly óta azonban létezik egy másfajta konstrukció is.

Márkus Attila regionális képviselő, Diákhitel Központ
"A diákhitel II. konstrukció célzottan az új finanszírozási rendszer támogatására jött létre. Kizárólag az önköltség finanszírozható belőle. Ez az összeg egyenesen a felsőoktatási intézményekhez érkezik."

A most érettségizőknek még jó másfél hónapjuk van a döntésig, a felvételi jelentkezési határidő március elseje.