Hírek

Öt nap alatt több mint 600-an regisztráltak a LED-csere programban

2022. december 12., 10:39

Január 15-ig lehet jelentkezni a ledcsere.hu internetes felületen keresztül, vagy a város különböző pontjain kijelölt regisztrációs helyszíneken.

Öt nap alatt több mint 600-an regisztráltak a LED-csere programban

Sorra érkeznek az érdeklődők a Jászai Mari utcai közösségi térbe, a volt Gyermekek Háza épületébe. A Pálos Károly Központ dolgozói naponta 10-12 ügyfélnek segítenek regisztrálni, akik nem tudják, vagy nem akarják maguk kitölteni az online jelentkezést.  

"Nagy vagy kisfoglalatú, jó? Mert ezt is kéri a rendszer. És akinek a nevére szól, annak kellenek az iratai, jó? Jó."

Ingyenesen juthatnak LED-izzókhoz azok a szombathelyiek, akiknek a nevén villanyszámla szerepel. Ez jó lehetőség arra, hogy takarékoskodjanak a háztartások.

Kovács Józsefné
"Kétszobás lakás, nagyjából 19 égő, de ebbe bent van éjjeli lámpa, a felső világítás, a pince, meg hát minden, spájz, wc, ami a lakáshoz tartozik."

A ledcsere.hu internetes oldalon lehet jelentkezni a csereprogramra, de aki személyesen szeretne, megteheti a 15 kijelölt regisztrációs pont bármelyikén, például a Vásárcsarnokban, a Berzsenyi-könyvtárban vagy idős klubokban. Ide a Jászai utcába főleg környéken lakó nyugdíjasok jönnek szomszédaikkal, ismerőseikkel együtt.

Hende Tamásné - szociális munkatárs, Pálos Károly Családsegítő Központ
"Városszerte 9 intézményünkben regisztrálunk a LED-programra, itt a Jászai úton nagyon nagy az érdeklődés, főleg idősek, nyugdíjasok jönnek, mivel interneten kell regisztrálni, ők nem rendelkeznek felszerelésekkel, ismeretekkel, nekik segítünk elsősorban."

A Pálos Károly Központ regisztrációs helyszínein december elseje óta több mint 150-en regisztráltak. Az ügyintézés mindössze negyed órát vesz igénybe. Személyi igazolvány, lakcímkártya, és a villanyszámla szükséges hozzá. Ezt beszkennelik, és a fogyasztás alapján számolják ki, hogy egy háztartás hány izzót kaphat. Mivel a lakosság áramfogyasztásának közel harmadát a világítás teszi ki, az energiatakarékos LED-izzókkal jelentős összeget lehet megspórolni. Előnye még, hogy több fényt produkál, élettartama akár huszonötször hosszabb, mint egy hagyományos égőnek, jól bírja a kapcsolgatást, és kevés hőt termel.

Horváth Soma - alpolgármester
"Mi azon vagyunk, hogy minden héten valamilyen módon ezt hirdessük, bemutassuk, az önkormányzat oldalán teszünk közzé hirdetést, de buszvárókban és a Blaguss buszain is találkozhatunk a LED izzócsere programmal. Én mindenkitől azt kérem, hogy az első napokban hirtelen sokan jöttek, legyenek türelemmel, január 15-ig van bőven idő, és van bőven helyszín is, ahol tudnak segíteni a regisztrációban."

Egy fogyasztási helyre legfeljebb 50 darab LED-izzót biztosítanak a csereprogramban. A regisztrációt követően a jelentkezők emailben kapnak értesítést, hogy mikor és hol vehetik át az új égőket, várhatóan 2023 tavaszán.