Hírek

Öt év után emelkednek a szociális ellátások térítési díjai Szombathelyen

2022. augusztus 30., 20:46

Öt év után emelkednek a szociális ellátások térítési díjai Szombathelyen, a legtöbbeket az étkeztetés áremelkedése érint. Szeptember elsejétől hatályos a rendeletmódosítás, vagyis októberben fizetik először az új árakat az ellátottak.

Öt év után emelkednek a szociális ellátások térítési díjai Szombathelyen

A hétfői ebédjét mutatta Nardai Lajosné. Azt mondja, változatos, ízletes és kiadós az ebéd minden nap.
Nardai Lajosné
"Hát gondoltam, megpróbálom, az egészségem kívánja meg, hogy igénybe vegyem ezt a szolgáltatást, és nagyon elégedett vagyok vele, mert nagyon jól főznek, és mellette a kisnyugdíjasok is meg tudják fizetni, mert nem drága."
A drágulásról már tudnak az ebédelők, Nardai Lajosné azt mondta, így is megéri. Számára 75 forintos áremelkedést jelent a rendeletmódosítás, miközben 200 forint körüli drágulásra számított az alapanyagárak emelkedése nyomán.
Kulcsár Lászlóné intézményvezető, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat
"Az a fajta támogatás, amit ezek a térítési díjak tartalmaznak, akár a kormány, akár pedig a fenntartó részéről, elég jelentősek."
A júniusi közgyűlés döntött „a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjáról szóló” önkormányzati rendelet módosításáról.
Kulcsár Lászlóné intézményvezető, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat
"Azt szeretném megjegyezni, hogy 2017 óta nem változtak ezek a térítési díjak, tehát én azt gondolom, éppen időszerű volt az, hogy valamilyen módon ez a téma megjelenjen már. Ezek a megváltozott térítési díjak egyébként szeptembertől lépnek hatályba, és miután itt a szociális törvény alapján ezekért a szolgáltatásokért mindig utólag kell a térítési díjat megfizetni, ezért ezek az emeltebb összegű térítési díjak majd az októberi számláknál lesznek érzékelhetők."
Az ellátások térítési díjának emelése legnagyobb létszámban az étkeztetést érinti: Szombathelyen csaknem 600-an kapják házhoz a napi meleg ételt.