Hírek

Ősztől változik a szombathelyi iskolarendszer

2011. március 17., 15:36
Az iskolai intézményrendszer jóval nagyobb gyereklétszámra lett kialakítva a jelenleginél. Azért, hogy működőképes maradjon, strukturális változtatásokra is szükség van, hogy elkerülhető legyen a pénzügyi csőd- hangzott el a mai sajtótájékoztatón. 
Ősztől változik a szombathelyi iskolarendszer


2007-ben már készült egy felmérés a város iskoláiról, akkor azonban csak az intézményeken belüli átalakítási lehetőségeket vizsgálták meg. Évek óta 700 elsős kezdi meg tanulmányait az általános iskolákban és az előrejelzések szerint a későbbiekben sem várható létszám bővülés. Emiatt van szükség a rendszer átalakítására. A középiskolai képzéseket pedig a megváltozott a munkaerőpiaci helyzethez kell igazítani. Az önkormányzat megbízásából külsős szakértők  világították át Szombathely oktatási intézményeit.

Marton Zsolt alpolgármester, SZMJV
"Ez egy szigorúan szakértői tanulmány, amely nagyon sok megfogalmazást, javaslatot és észrevételt tesz, feldolgozása jelenleg is folyamatban van."

Először az oktatási bizottság elé kerül anyag, majd az érdekképviseleti szervekkel is egyeztetnek a lehetséges változtatásokról. Ezután várhatóan az áprilisi közgyűlés hozza meg  a végleges döntést a strukturális átalakításról. Rettegi Attila, az oktatási bizottság elnöke reagált egy internetes oldalon megjelent hírről, amely szerint bezárás fenyegeti a Reguly általános iskolát. Elmondta, ennek semmi alapja nincs, mivel ezt a német kisebbségi önkormányzat beleegyzése nélkül nem is tehetnék meg.