Hírek

Őstermelőktől első kézből

2011. február 01., 17:15
Ház elé kipakolt friss zöldség-gyümölcs befőttek, virág és egyéb házikészítésű termékek. Az LMP kezdeményezését ugyanis, mely az őstermelők lakóhelyük előtti árusítására vonatkozik, elfogadta az év első közgyűlése. Az őstermelők 1 négyzetméterig közterületen is árulhatnak februártól.
Őstermelőktől első kézből

Bokkon Józsefné lukácsházi hagyományt tart életben azzal, hogy becsületkasszával kínálja áruját. Szerinte az emberek nagy része becsületes, de mint mondta, volt már olyan is, hogy becsapták. Kőszegről Szombathely felé autózva jellemző látvány, hogy így kínálják a termelők portékájukat. Mostantól a megyeszékhely peremterületein is árulhatják termékeiket az őstermelők ezzel a módszerrel. A herényi termelők azt mondják, nekik messze van a piac, így ők a háznál árusítást egy kicsit már tovább is gondolták.
Horváth Zoltán képviselő szerint a Béke tér ideális hely lehet a herényi őstermelők számára, hogy egy kisebb piactérré alakuljon a hely.

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő, LMP
„Kezdeményeztük, hogy nézzük meg a lehetőségét, hogy a Béke téren alakítsunk ki árusítóhelyet az őstermelők számára."

Eddig is működött a város több pontján kijelölt árusítóhely az őstermelőknek. Az egyik ilyen a Domus környéke, ahol a hideg miatt, ma nem találtunk eladót, de a Bolyai utcában az egyik háznál mézet kínálnak becsületkasszával. A ma életbe lépett rendelet szerint Szombathely kertvárosi jellegű városrészein, Zanaton, Oladon, Kámonban vagy Herényben ha az önkormányzatnak bejelenti, árusíthat az őstermelő.

Mihácsi Gáborné is kertvárosi részen lakik. Kiskertjük terméseit korábban gyakran kínálták saját portájuk előtt. Örül, hogy mostantól mindezt legálisan teheti. Az utóbbi években nem érte meg őstermelői igazolványt kiváltani, nem volt akkora mennyiség, hogy megérte volna.
A januári közgyűlés döntése kizárólag Szombathely peremkerületeire vonatkozik. Az áusítás bejelentés és engedélyköteles.