Hírek

Összeült a szociális egyeztető tanács

2011. szeptember 21., 14:02

Szükség lenne Szombathelyen a folyamatos felügyeletre, törődésre szoruló, demens emberek nappali ellátására. Többek között ez is kiderült a város által nemrég készített szociális térképből. A szakmai szervezetek ma egyeztettek a felmérés szociális ágazatot érintő megállapításairól. A közgyűlés októberi ülésén dönthet a felmerülő kérdésekről.

Összeült a szociális egyeztető tanács

A város által készített szociális térkép több területet is érintett. Szó esett benne például a lakhatási- és életkörülémnyekről, az autóhasználatról. A válaszadók a városban működő szociális szolgáltatásokat is értékelték. Az étkeztetést, a házi segítségnyújtást jónak ítélték. Az eredmények között szerepelt az is, hogy a város lakossága folyamatosan öregszik. Köztük vannak demens személyek, akik egészségi állapotuknál fogva folyamatos felügyeletet igényelnek. Ez viszont megnehezíti a családtagok munkavállalását. A város ebben  szeretne segítséget nyújtani - többek között erről is szó esett a Szociális Egyeztető Tanács mai ülésén, ahol a szociális térkép megállapításairól egyeztettek, és mondták el véleményüket a városban működő szociális szervezetek képviselői.

Szakály Gábor, elnök - Szociális Bizottság
Ezért szeretnénk az egyik idős klubban bevezetni a demens nappali ellátást. Tehátz az idős személyeket, amikor a hozzátartozó dolgozik, nyugodt szívvel otthagyhatja és ha fejleszteni nem is tudják, de szinten tudják tartani az állapotát a szakemberek. .

A szakmai szervezetek javaslatai is beépülnek a Szociális Bizottság elé kerülő anyagokba. A közgyűlés októberi ülésén dönthet az ágazatot érintő kérdésekről.