Hírek

Orvosi önkéntes túlmunka

2012. január 05., 16:54

A Markusovszky-kórházban is okozhat problémát a betegek ellátásában, hogy az orvosok egy része nem vállal önkéntes túlmunkát. A január elején indult akcióval a szakorvosok az önként vállalt munkaidő rendszerének és bérezésének rendezését szeretnék elérni. A megyei kórházban félévenként előre felmérik, ki mennyi túlmunkát vállal. Az erre a hat hónapra vonatkozó kérdőívet a napokban töltik ki az orvosok.

Orvosi önkéntes túlmunka

Heti negyven óra munkaidőn felül az orvosoknak további nyolc kötelező túlóra írható elő, ezen felül önként vállalhatnak munkát, ami alapesetben heti 12 óra, de ennél több is  lehet - mondja az orvosigazgató

"Jogszabály előírja, hogy amennyiben egészségügyi ügyelet ellátásáról van szó, ezért ez 24 óra lehet."

A megyei kórházban dolgozó 250 orvos többsége vállalt eddig önkéntes túlmunkát, amiért félévente egy összegben kaptak túlóradíjat. A napokban írásban válaszolnak majd az orvosok arra a kérdésre, hogy a következő hat hónapban mennyit túlóráznának. De 16-an már ezt megelőzően, előre jelezték, hogy nem vállalnak túlmunkát. Közülük 13-an a gyermekosztályon dolgoznak.

Kőfalvi István - orvosigazgató, Markusovszky Kórház
"Úgy látjuk, a gyermekosztályon  a létszám megfelelő, ezért, hogy ott a kollégák nem vállalnak túlmunkát, előreláthatólag nem okoz komoly zavarokat. De ez nem jelenti azt, hogy más osztályokon, ahol alacsony létszám van, illetve az ellátási struktúra más, a jövőben nem fog gondot okozni."

A megyei orvosi kamaránál Híradónk kérdésére elmondták, az akcióval a túlmunka díjazásának rendezésére kívánják felhívni a döntéshozók figyelmét. A Markusovszky-kórházban a szakorvosok átlagkeresete az ügyeleti és túlmunka díjakkal együtt jelenleg 170 ezer forint.