Hírek

Orvoshiány van a kórházakban

2011. július 14., 12:27

A Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint minden harmadik orvostanhallgató küldöldön szeretne munkát válllani. Ausztriában, Angliában vagy Svédországban az itteni bér tízszeresét is megkereshetik. Többen letétbe helyezték a felmondólevelüket, így ha nem rendeződik a helyzetük, távoznak.

Orvoshiány van a kórházakban

A kórházakban orvoshiány van, és a rezidensi helyek egy része is betöltetlen. Szombathelyen 30 rezidenst foglalkoztatnak.

Orsolya elsőéves rezidens a kardiológián. 120 ezer forint körül keres havonta, azt mondja, ebből csak azért tud megélni, mert a szüleivel lakik, és nem kell albérletet fenntartania. Ő az optimisták közé tartozik, és nem gondolkodik külföldi munkavállaláson.

Dr. Németh Orsolya - rezidens, Markusovszky-kórház
"Sokan kimentek külföldre, én nem szeretnék, hiszen itt a családom, itt vannak a szeretteim. Bízom abban, hogy idővel megtaláljuk a számításunkat itt Magyarországon."

A Markusovszky-kórház szinte minden osztályán foglalkoztatnak rezidenseket, most körülbelül 30-an vannak. Sok meghirdetett státusz azonban betöltetlen marad: nehéz például patológus, aneszteziológus, traumatológus, laboráns rezidenst találni. Az igazgató szerint a gond az, hogy az állam sokmilliót költ egy orvos képzésére, aki ha külföldre megy, ez az összeg elvész, erre a problémára szerinte uniós szinten kellene megoldást találni.

Prof. dr. Nagy Lajos - vezérigazgató főorvos
"Mi is érezzük, hogy nem vagyunk versenyképesek a nyugati bérekkel, annyit tudunk tenni, hogy garantáljuk, megfelelően megtanítjuk őket a szakmára."

Az igazgató azt mondja, igyekeznek segíteni a fiatal orvosoknak ahol csak lehet, például a lakhatási problémáik megoldásában. Évente 15-20 rezidenst vesznek fel státuszba, velük pótolják a nyugdíjba vonuló orvosokat.