Hírek

Országos óvodaépítési programot indít a kormány

2011. július 06., 11:19

16 milliárd forintot fordítanak erre a célra, hogy felszámolják a férőhelyhiányt és segítsék az anyák mielőbbi munkába állását.

Országos óvodaépítési programot indít a kormány

Elsősorban a hátrányos helyzetű térségekben lesz lehetőség fejlesztésre. A szombathelyi óvodákban mindenhol 25 fős létszámmal indulnak el a csoportok szeptemberben. Tervek léteznek óvodai korszerűsítésekre, de ezek megvalósításához egyelőre forrásokat keres az önkormányzat.

Uniós forrásból újul meg a Losonc utcai Óvoda az idei nyáron. Új szigetelést kap az épület, a teljes fűtés-, víz-, szennyvízrendszert is korszerűsítik. Emellett kialakítanak egy tornaszobát, egy fejlesztőszobát és akadálymentesítik az épületet. Kisebb felújítások más ovikban is lesznek. A folyamatos korszerűsítésre szükség is van, hiszen szeptembertől 2500 gyerek jár majd a szombathelyi önkormányzati óvodákba. 102 óvodai csoport indul, gyakorlatilag mindenhol 25 gyerekkel. Idén a tavalyinál 26-tal több új gyerek jelentkezett az önkormányzati óvodákba. Nincs férőhelyhiány - mondja Marton Zsolt. Sok a vidéki gyerek, de minden szombathelyi jelentkezőt eltudnak helyezni.

Marton Zsolt, alpolgármester
Elsősorban arra lenne igány, hogy Szombathelyen kívüli gyerekeket tudjunk fogadni. Nyilván elsősorban a szombathelyi önkormányzat azért felelős, hogy a szombathelyi lakóhelyű gyereke ellátását biztosítsa. De amennyiben pályázati forrás lehetővé teszi, hogy az óvodáinkat korszerűsítsük, felújítsuk, ez szándékunkban is áll.

Marton Zsolt elmondta azt is, hogy az önkormányzat megvizsgálja majd a kormányzati pályázaton való részvétel lehetőségét. Hiszen három óvoda: a Mesevár, a Weöres Sándor és a Szentkirályi óvoda felújítására rendelkezik a város tervekkel.