Hírek

Önkéntes véradókat vár a szombathelyi Vérellátó Központ

2012. július 18., 17:40

Elsősorban A-s és 0-s RH negatív vércsoportúak jelentkezésére számítanak, de minden egészséges felnőtt segíthet. Ahogy minden nyáron, így most is országszerte csökkentek a vérkészletek, pedig a több baleset miatt ilyenkor általában több vérre van szükség.

Önkéntes véradókat vár a szombathelyi Vérellátó Központ

A szakemberek azt mondják, a helyzet még nem kritikus, a biztonságos vérellátás nincs veszélyben. Vas megyében havonta átlagosan 8-900 önkéntes ad vért, ez kb. 400 liter vért jelent.

Rétfalvi Valéria nem először ül a véradói székben. Most telefonon hívták a Vöröskereszttől, hogy szükség lenne a segítségére.

Rétfalvi Valéria
Láttam baleseteket meg betegeket, így tudom azt, hogy nagyon nayg szükség van arra, hogy legyen vér. Ezért gondoltam, hogy jövök.

Júliusban és augusztusban sokan vannak szabadságon, ezért ilyenkor kevesebben adnak vért a megszokottnál. A Vöröskereszt és a Vérellátó Központ mindenkit mepróbál elérni, aki valaha vért adott és szerepel a nyilvántartásukban.  

Silye Szabolcs
Én rendszeres véradó vagyok, és telefonon értesítettek, meg sms-t is kaptam, hogy szükség van a vérre.

A véradóktól 450 milliliter vért vesznek, amit május óta a győri régióközpontban dolgoznak fel.

"Ma levettük, ma este ezt elszállítjuk, éjszaka feldolgozzák, és holnap este visszakapjuk a kész vörösvértesteket. Most így ezt nem is lehetne kiadni."

A Vérellátóközpontban hűtve tárolják a vérkészítményeket, amelyekből egy bizonyos mennyiség mindig rendelkezésre áll. A biztonságos ellátáshoz azonban többre lenne szükség.

Dr. Lantai Szilvia intézetvezető-helyettes, Szombathelyi Vérellátó Intézet
Most az elmúlt két hétben érezhetően csökkent a kiszállásos véradásokon megjelentek száma, és most ebben az időben éppen az A Rh- és a 0 Rh- vércsoportok azok, amiből kevesebb van, mint amennyi igény volna. Emiatt esetlegesen halasztani kell egy-két beavatkozást vagy transzfúziót.

A Vöröskereszt nyáron rendkívüli véradásokat is szervez.

Vinczéné Kenedli Csilla igazgató, Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete
Ezek általában rendezvényhez kapcsolódnak, a legközelebbi rendezvényünk lesz augusztus elején a kőszegi Ostromnapokon, illetve a Savaria Karneválon a megszokott véradás a Ferences rendházban.

A Vérellátó Központban minden hétköznap jelentkezhetnek véradásra azok, akik betöltötték a 18. életévüket és egészségesek.