MNB - 2
MNB

Hírek

Önkéntes tartalékosok

2013. július 25., 10:24


A Magyar Honvédség önkéntes tartalékosainak száma az utóbbi esztendőkben megsokszorozódott. A minőségi kiképzésen átesett  állomány vészhelyzetekben is bevethető, ezt bizonyította az a munka, melyet a dunai árvíz elleni védekezésnél végeztek. 
    

Önkéntes tartalékosok

A dunai árvíz elleni védekezésben főszerepet játszottak a Magyar Honvédség önkéntes tartalékosai, akiket már a vészhelyzet kezdetekor mozgósítottak. Vas megyéből is többeket vezényeltek ki a gátakra. 

Vadász Tibor -  önkéntes tartalékos törzszászlós
“Komáromtól  Budapestig végig védekeztünk. Amikor kivonultunk és láttuk, hogy a polgári személyek hogyan viszonyulnak hozzánk, az felemelő érzés volt és az ember örült, hogy  segíthet, ahol tud.”

A jól megszervezett toborzó munkának köszönhetően az önkéntes tartalékosok száma folyamatosan növekszik. 

Ferge László - őrnagy, Magyar Honvédség 
“Az önkéntes tartalékos szolgálat népszerűségét, sikerét is mutatja, hogy 2011-ben amikor elkezdtük a munkát, akkor nem volt Vas megyében önkéntes tartalékos katona. Mai napig bezárólag 61 fővel kötöttünk szerződést.”

Önkéntes tartalékos katona olyan magyar állampolgár lehet, aki már betöltötte 18. életévét és még nem érte el a mindenkori nyugdíjkorhatárt.  Az állomány tagjai a háromhetes  kiképzés után, melynek során a fegyverkezelést is megtanulják, bármikor mozgósíthatók. Akár vészhelyzet esetén, akár pedig létszámhiány, például a hivatásosok szabadságolása idején. 

Bognár Ernő - önkéntes tartalékos honvéd
“Végül is én voltam sorkatona annak idején még. A katonaság mindig egy nagy család volt. Igazából erre lehet számítani. Végül is, hogy az országért megtegyünk mindent és egymásért a katonaságon belül. Ez az összes cél. Az egyenruha meg kötelez valamire.”

Ha a folyamat ilyen ütemben halad, akkor hamarosan a 100. önkéntes tartalékossal is szerződést köthetnek itt, Vas megyében. Várják soraikba a nőket is. A cél az, hogy minél több fiatal jelentkezzen a Magyar Honvédség kötelékébe, ugyanis rájuk hosszú távon lehetne alapozni.