Hírek

Védekezés az agyhártyagyulladás ellen

2011. május 25., 12:41
Megkezdődött a középiskolás diákok gennyes agyhártyagyulladás elleni oltása. A Kanizsai Dorottya Gimnázium és a Horváth Boldizsár Szakközépiskola több száz tanulója kapta meg kedden a vakcinát. 
Védekezés az agyhártyagyulladás ellen

Osztályonként oltották ma a diákokat a Kanizsai Dorottya Gimnázium rendelőjében. A tanulókat tájékoztatták a várható mellékhatásokról.
A betegséget okozó meningococcus baktérium az utóbbi évek tapasztalatai alapján elsősorban a középiskolás korosztályt veszélyezteti, mivel zárt közegben, magas létszámú osztályokban könnyebben terjed. Épp ezért fontos, hogy minden fiatal megkapja a védőoltást. A baktérium súlyos fertőzést okothat, amely akár végzetes is lehet.


Dr. Kovács Gabriella - gyerekgyógyász
"Agyhártyagyulladást, vérmérgezést, tehát inkább előzzük meg minthogy a betegséget gyógyítsuk."
 
Bár a gennyes agyhártyagyulladás nem túl gyakori betegség, mégis a szakértői testület kezdeményezésére most minden középiskolás fiatal ingyen juthat az amúgy nem kötelező oltóanyaghoz. Tavaly Vas megyében megemelkedett a megbetegedések száma, ez indokolja a védekezést.


Dr. Stánitz Éva - kistérségi tisztifőorvos, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv
"A tavalyi évben sem volt abszolút értékben sok megbetegedés, de a korábbi évekhez képest és az ország egyéb területeihez képest a lakosságszámhoz viszonyítva több megbetegedés is előfordult, és közülük kettő halállal végződött."
 
Szombathelyen és környékén 25 középiskolában oltják a diákokat a napokban, összesen több mint 10 ezer oltóanyagot szállítottak ki az intézményekbe. A tisztiorvosi szolgálat szakemberei szeretnék, ha minden fiatal megkapná a védőoltást, hiszen csak így előzhető meg a meningococcus baktérium terjedése.