Hírek

Október 6-i ünnepségsorozat

2011. október 07., 17:23

Az aradi honvédtisztek vértanú-ságának és gróf Batthyány Lajos kivégzésének 162. évfordulójára ünnepségsorozattal emlékezett a város tegnap este. A Premontrei Gimnázium dísztermében szentmisét tartottak, majd az épületben található emlékfalnál idézték fel a mártírok alakját. A Battyhány téren a Reguly-iskola diákjai adtak ünnepi műsort az egybegyűlteknek.

Október 6-i ünnepségsorozat

1849. október 6-án Pesten kivégezték Magyarország első felelős kormányának miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost, Aradon pedig a szabadságharc küzdelmeiben oroszlánrészt vállalt 13 honvédtisztet. Életútjukat és mártírhalálukat a Premontrei iskola emlékfalánál idézték fel a gimnazisták.

Ünnepi beszédében Marton Zsolt alpolgármester kiemelte, a vértanúk áldozata nem volt hiábavaló, a magyar szabadság eszménye máig szilárd talapzaton áll.

A megemlékezés végén a tisztelgők koszorúkat helyeztek el az aradi hősöket ábrázoló domborművek előtt. A Batthyány téren a Reguly Antal  Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort a gróf emléktáblájánál. A gyerekek bemutatták Batthyány reformpolitikusi pályáját, gazdaságszervező tevékenységét és katonai szerepvállalását is.

Az ünnepségsororozat az emlékezés gyertyáinak elhelyezésével ért véget.