Hírek

Nyuszit húsvétra?

2012. április 06., 17:17

Nemcsak a piacon, hanem az állatkereskedésekben is megszaporodnak a különféle nyuszifajták a húsvéti ünnepek előtt. Ilyenkor az átlagosnál több nyúl talál gazdára, vagy ideiglenes befogadóra. Érdemes még a vásárlás előtt eldönteni, csak az ünnepeket szeretnénk színesíteni a kis állatokkal, vagy hosszú távon lesz helyük a családban.

Nyuszit húsvétra?

Ebben a kereskedésben a legtöbb nyúl már megtalálta a gazdáját, többségük csak a húsvét idejére. A házinyulakat általában az ünnepek idejére adják bérbe, a fajtiszta kisállatok többnyire állandó gazdához kerülnek. Ilyenkor az átlagosnál nagyobb az érdeklődés, mintegy 30 itteni nyuszi családoknál tölti a következő napokat.

Krémin Adrienn ügyvezető, Happy Zoo
"Volt rá több példa is, hogy fiatal párok jöttek be, hogy szeretnének hobbiállatként nyuszit. Van aki bérbe viszi el ilyenkor húsvét idejére egy hétre, másfélre, vagy csak arra a pár napra, az ünnepek napjára. Illetve van aki úgy gondolja, hogy hosszú távú családtagként szeretnék."

Ma már nem ritka, hogy a törpenyulakat házi kedvencnek vásárolják. Éva évek óta tart nyuszikat. Monty és Panka szabadon mászkálhatnak a lakásban is. Ezek az kis állatok már szobatiszták és nincs kellemetlen szaguk sem.

"Én azt szoktam mondani, hogy gyakorlatilag minden állatnak van szaga, az embernek is, ha nem mosakszik és nem tisztálkodik. Ezek egész nap mosakodnak."

A tartásuk ugyanakkor felelősséggel jár, mint minden más állaté. Megfelelő teret kell biztosítani számukra, valamint gondoskodni kell a megfelelő táplálékról is.

F. Tamássy Éva tanácsadó, Törpenyúl Klub
"A nyúl legfőbb tápláléka a széna és a víz. Emellett minden más minimális mennyiségben nasinak minősül. Tehát ha egy nyuszi elegendő száraz füvet kap, nem a játszótéren begyűjtött száraz füvet, hanem normális helyről vásárolt, akár bálás szénát, ami szép zöld, nem dohos és nem poros, akkor a nyuszinak baja nem lehet."

Friss fűvel, csokoládéval, vagy keksszel semmiképp ne etessük a nyulat, mert az árthat neki. Emellett érdemes arra is gondolni, hogy mivel a nyúl rágcsáló, ha nem vigyázunk az elektromos vezetékek és a bútorok is megsérülhetnek.