Hírek

Nyílt mammográfiás- és méhnyak szűrés az Egészségnapok keretében

2012. június 27., 18:23

Nyílt szűrőnapot szervezett a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a Markusovszky-kórházzal közösen az Egészségnapok rendezvénysorozat keretében. Mammográfiás- és méhnyak szűrésre várták azokat a nőket, akik kaptak ugyan meghívó levelet, de mindeddig nem vettek részt vizsgálaton.

Nyílt mammográfiás- és méhnyak szűrés az Egészségnapok keretében

A 45-65 év közötti nők kétévente kapnak emlőszűrésre szóló meghívót. A megyében jó a megjelenési arány, az érintettek 70 százaléka megvizsgáltatja magát.

Frigy Etelka
"Nagyon fontosnak tartom, én évente el szoktam jönni. Nincs problémám a mellrákkal kapcsolatban szerencsére, de már volt olyan közeli ismerősöm, osztálytársam, kolléganőm, aki ebben halt meg. Ezért mindenkinek ajánlom, hogy vegyenek részt legalább kétévente."

A Markusovszky-kórház radiológiáján évente tízezer szűrést végeznek, és nagyjából 150 rosszindulatú elváltozást találnak. Minél korábban fedezik fel a daganatot, annál nagyobb a gyógyulási esély.

"Itt látható a jobb emlőben egy 1 cm-es rosszindulatú daganat, ez egy korai emlőráknak minősül. Ezzel szemben egy idős nőbeteg jobb emlőjében egy
előrehaladott, nagyméretű daganat található, ezt már nem szeretjük szűrésen megtalálni."

A megelőzésben fontos szerepet játszik a szűrés mellett a rendszeres önvizsgálat. A mellrák akár 100 százalékban is gyógyítható.

Dr. Kovács Beáta - főorvos, radiológiai osztály
"Egyénre szabott kezeléseket alkalmaznak az onkológusok. Egy emlő-team dönti el, amiben onkológus, radiológus, patológus együttesen vesz részt, hogy a betegnek milyen további kezelésre van szüksége, és ettől függően műtét, sugárkezelés vagy kemoterápiás kezelés jön szóba."

A nyílt szűrőnapon egy számítógépes program segítségével az emlőrákra való hajlamot is megvizsgálták annál, aki kérte.

Dr. Kocsis Eszter - szűrési koordinátor, népegészségügyi szerv, VMK
"90 éves koráig hány százalék a valószínűsége, hogy emlőrákot kap: 11,9. Öt éven belül is csak 0,2, tíz éven belül is csak 1,1."

Méhnyakszűrésre is várták ma a nőket. Itt a megjelenési arány hagyományosan alacsony, 6-7 százalék, mert legtöbben magánrendelőben végeztetik el a vizsgálatot. Szervezett szűrésen az elmúlt tíz évben mindössze egy rosszindulatú daganatot találtak.