Hírek

Növelik a szakiskolai helyek számát

2011. május 12., 16:36
Kevesebb diákot vesznek fel gimnáziumba, és növelik a szakiskolai helyek számát a jövőben - komoly változások várhatók Szombathely oktatási rendszerében. A városban működő nagy cégek létszámbővítéséhez műszaki képzettségű szakemberekre van szükség, ennek megfelelően alakítanák át a képzési kínálatot. Többek között erről is szó esett azon a konferencián, melyet a Savaria TISZK szervezett.
Növelik a szakiskolai helyek számát

Átalakításra szorul az oktatási rendszer, újra kell gondolni a középiskolák szerepét - hangzott el a mai konferencián. A képzési kínálatot össze kell hangolni a munkaerőiac igényeivel, ezért még az idei évben változások várhatók Szombathelyen is. Növelnék a szakiskolák szerepét, a tervek szerint három év alatt lehetne szakmát szerezni. Ezzel párhuzamosan csökkentenék a gimnáziumi és szakközépiskolai képzések számát.


Rettegi Attila - elnök, Oktatási Bizottság
"Az intézményi összevonásoknak, amiből idén egy vagy kettő megvalósul az lenne az értelme, hogy az ezzel kapcsolatos terheket közös igazgatás alatt, egy főigazgatónak könnyebb levezényelni. Ilyen változásokra kell felkészíteni az intézményrendszert."
 
Várhatóan már a májusi közgyűlés tárgyalni fog az azonos képzési profilú intézmények összevonásának tervéről. Érintett lehet a Gépipari, a Savaria és a Puskás iskola, valamint a Horváth Boldizsár és a kereskedelmi iskola, de kérdéses a Szent Györgyi Albert Középiskola sorsa is - mondta el a bizottság elnöke. A szakképzés átalakítása a TISZK-ek szerepének újragondolását is indokolja.


Bálint András - ügyvezető, Savaria TISZK
"Ha a három éves szakképzést a kamara ajánlásával elfogadják az iskolák és a fenntartók, ez megvalósulhat 2011 vagy 2012 szeptemberében, ezzel párhuzamosan azok a tananyagfejlesztési modulok kerültek kidolgozásra, amik egy szakmában a ráépülést és a továbbképzés lehetőségét tudja biztosítani."
 
A TISZK-ekhez érkezik a szakképzési hozzájárulás és az összes fejlesztési forrás. A konferencián bemutatták többek között az elmúlt időszakban megvalósult modulrendszer előnyeit, a tananyagtervezés és szakmai vizsgáztatás megújult eszközrendszerét.