Hírek

Nincs vérhiány

2010. november 23., 16:46
Nincs 0 Rh negatív vér a Markusovszky Kórházban - legalábbis ezt állítja egy lánclevél, mely az interneten terjed. A vérellátóban azt mondják : nincs vérhiány, és ezek a segítő szándékú írások hosszú távon komolyabb problémát is okozhatnak.
Nincs vérhiány

Ezt a kör email-t a héten kapta szerkesztőségünk. A levél szerint egy 6 éves leukémiás kisfiúnak egy igen ritka, 0 RH negatív vérre lenne szüksége, de a kórházban nincs ilyen. A szombathelyi Vérellátó Központban, ahonnan a Markusovszky Kórháznak biztosítják a vérkészítményeket ismerik a köremailt. Azt mondják, a konkrét esetben csupán egy átmeneti problémáról volt szó, ami másnapra megoldódott. A levél hatása azonban még most is érezhető. Mintegy 60 0 RH negatív vércsoportú ember jelentkezett véradásra az elmúlt hetekbe. Ez elég sok, ahhoz képest, hogy egy ritka fajtáról van szó. Így az egyébként jószándékú segítség a visszájára is fordulhat.

Dr. Jáger Rita - vezető, OVSZ Szombathelyi Területi Vérellátó Intézete

"A különböző vérelemeknek különböző az eltarthatósági ideje, tehát ha én leveszek november 1-én 50 egység 0 negatív vért, akkor sajnos 35 nap múlva ha felhasználom ezt a mennyiséget, ha nem, egy sem lesz a készletemben, mert nem tartható tovább."

A levélben említett kisfiúnak mindössze 4 egység vérre volt szüksége. A vérellátó rendelkezik megfelelő mennyiségű vérrel, ezért arra kérik a 0 RH negatív vércsoportú embereket, hogy erre a levélre már ne jelentkezzenek.

Dr. Káldy Zoltán

"Hagyjuk meg ezt a lehetőséget későbbre, hiszen kisarkítva, ha minden ritka vércsoportú ember hirtelen leadja a vért, akkor három hónapig nem adhatnak vért. És 3 hónapon belül, ha friss, ritka vérre lesz igény, akkor leszünk bajban."

A szervezetnek ugyanis idő kell ahhoz, hogy a leadott vérsejteket pótolja, így azok akik most vért adtak, a következő hónapokban már nem segíthetnek.