Hírek

Nincs járvány, mégis sok fiatal hiányzik betegség miatt az iskolákból

2013. március 26., 17:46

Az oktatási intézményekből a gyerekek, a tanulók közel egy negyede hiányzik különböző lázas, hasmenéses megbetegedések miatt. Ennek ellenére a megyében nincs influenza járvány és már megelőző védőoltás beadását sem javasolják a szakemberek.

Nincs járvány, mégis sok fiatal hiányzik betegség miatt az iskolákból

Közel a gyerekek egy negyede hiányzik a szombathelyi Benczúr-óvodából. Az apróságok többsége lázas, hasmenéses tünetek  miatt esett ágynak. Az intézmény vezetői, dolgozói  fokozott tisztasági intézkedésekkel próbálják megakadályozni a további megbetegedéseket. 

Iker Gabriella óvodavezető, Benczúr-óvoda
"Az óvodában a gyermekek nagyon közvetlen kapcsolatban vannak a játéktevékenységeken keresztül. Ugye nyalnak, falnak, szopogatnak sokszor a kicsik. Ezért a közösségben a vírusok könnyebben terjednek. Ilyenkor fokozottan fertőtlenítünk, fokozottan figyelünk a tisztasági lemosásokra."

A gyermekorvosi rendelőkben is nagyüzem van. Egyre többen keresik fel különböző komoly  tünetekkel a szakembereket.

Vincze Magdolna gyermekorvos
"Valóban sok a beteg. Már hetek óta ez a nagy forgalom van. Bölcsődésektől egészen a nagy gyerekekig, a középiskolásokig jönnek. Elég komoly tünetekről panaszkodnak. Lázasak, köhögnek, főleg a több napig is tartó láz a vezető tünet."

A megyei tiszti főorvos elmondta, hogy a múlt héten beérkezett adatok alapján az influenzás megbetegedések száma nem növekedett, így egyértelműen kijelenthető, hogy nincs járvány.

Stánitz Éva megyei tiszti főorvos
"Az igaz, hogy mi influenza adatokat gyűjtünk. A megfázásos, egyéb hurutos, a jelentésekbe be nem kerülő adatok lehet, hogy több megbetegedést mutatnak, de kifejezett influenzás megbetegedés már nem éri el a járványos szintet."

A szakemberek véleménye szerint influenza elleni védőoltás beadása már felesleges. Változatos, vitaminokban bővelkedő étkezésssel, valamint szabadlevegőn történő mozgással, sportolással megelőzhetőek a megbetegedések.