Hírek

Népszerű a papírgyűjtés

2011. május 25., 12:38
Még soha nem volt ilyen magas a papír ára, mint most. A MÉH telepen 10-16 forintot is adnak a vegyes papír és a karton kilójáért, attól függően, hogy mekkora mennyiséget és milyen minőségű hulladékot visz be valaki. Az iskolák számára minden évben külön akciót hirdetnek, nekik 25 forintért számolják el a papír kilóját. Népszerű a diákok körében a papírgyűjtés.
Népszerű a papírgyűjtés

Márciusban a Derkovits iskola diákjait kísértük el papírgyűjtésre. A diákönkormányzat évente kétszer szervezi meg a programot a plusz bevétel reményében. 18 tonna papír gyűlt össze, ami 360 ezer forintot hozott a konyhára. A befolyt összeggel az osztálykirándulásokat támogatja a diákönkormányzat. A lakosság körében is népszerű a papír szelektív gyűjtése. A MÉH telepen toronymagasan áll a hulladék. Ennek egy részét a lakosság gyűjtötte össze. Havonta több száz tonna hullámpapír, és több 10 tonna vegyes papír érkezik ide, amit újrahasznosítanak. De aki nem remél pénzt, csupán a hulladéktól próbál megszabadulni a SZOVA hulladékgyűjtő telepére is viheti a papírt. Többnyire cégek, de magánszemélyek is ide hozzák a feleslegessé vált szemetet. Emellett a szelektív hulladékgyűjtők szerepe is egyre nő.


Vörös Lajos - egységvezető, SZOVA Zrt.
„Az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb a város lakossága körében a hulladékgyűjtő szigetek használata. Városszerte különböző pontokon 80 db van elhelyezve. Van lehetőség arra, hogy a lakók 24 órán keresztül oda vihetik a szelektív hulladékot, azt szétrakják, így a papírt is és azt mi járatszerűen elhozzuk."
 
Itt a telepen hetente 3-4 tonna vegyes papír gyűlik össze, melyet a feldolgozó üzembe szállítanak. Ott kilójáért 20 forintot adnak, de a papír piaci értéke folyamatosan változik - mondja az egységvezető. Az aktuális ár attól függ, éppen mennyi papírhulladék mozog a piacon.