Hírek

Nemzeti Vidékstratégia

2011. május 17., 10:08
"Az elmúlt 10 évben kedvezőtlen folyamatok indultak el vidéken, ezeket kell most visszafordítani" - hangzott el a szombathelyi fórumon, ahol a most készülő Nemzeti Vidékstratégia volt a téma.
Nemzeti Vidékstratégia

Szakemebrek szerint a vidék motorját jelentő mezőgazdaságban ismét a családi gazdaságoknak kell nagyobb szerepet kapniuk. Ez megfordíthatja azt a 10 éve tartó kedvezőtlen tendenciát, mely során egy elöregedett gazdatársadalom, a piacról kiszoruló hazai élelmiszer, a helyi feldolgozás és értékesítés megszűnése volt a jellemző. Míg ezek a szempontok hangsúlyosan szerepelnek az új stratégiában, addig az erdőgazdálkodásnak és a környezetvédelemnek kisebb szerep jutott.


Gyöngyössy Péter - elnök, Kerekerdő Alapítvány
"Az a fajta helyzetelemzés és jövőkép és az ezzel kapcsolatos akcióprogramok és egyebek erdő ügyben nem nagyon vagy nagyon vázlatosan találhatók meg benne és hát én szívesebben látnék egy komplexebb, részletesebb anyagot ebben a témában, csak úgy mint a környezetvédelmi témában."
 
A szombathelyi fórumon a résztvevők többsége erdész volt, hiszen Vas megye az ország leginkább erdősült területe. Ők is azt szeretnék elérni, hogy az erdőgazdálkodás nagyobb szerepet kapjon a Nemzeti Vidékstratégiában, és az várják, hogy az itt elhangzott véleményeket, észrevételeket a tervezet készítői építsék be a végleges anyagba.