Hírek

Nem volt igazgatóváltás egyik átvett intézményben sem

2012. április 24., 17:26

Nem történt igazgatóváltás egyik oktatási, kulturális és szociális intézményben sem, amelynek januártól a megyei önkormányzat után az állam lett a fenntartója. A 24 intézmény vezetőjének újra kellett pályáznia, miután működtetésük a január 1-jén létrejött Vas Megyei Intézményfenntartó Központhoz került. Az év közepén újabb változás várható: a megyei könyvtár és a múzeumok várrhatóan a szombathelyi önkormányzathoz kerülnek.

Nem volt igazgatóváltás egyik átvett intézményben sem

Kisautóval játszik ez a fiú a Megyei Gyermekvédelmi Szakszolgálat befogadóotthonában, többi társa óvodában vagy iskolában volt délelőtt. 2012. január 1-jétől ennek az intézménynek a működtetését is az állam vette át a megyei önkormányzattól.

Pados Zsolt, intézményvezető, Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Gyermekotthon és Általános Iskola
"Változás az egyfolytában van, ami azt jelenti, hogy működésben átalakulófélben lévő intézményről van szó. A jogszabályok szerint 2012 április 1-től a szociális és gyermekvédelmi intézmények gazdasági önállósága megszűnt és a megyei intézményfenntartó központ a gazdálkodónk, és a szakmai önállóságunk van csak meg."

A változás miatt Pados Zsoltnak az intézményvezetői posztra is újra pályáznia kellett, új megbízása most 2017 március végéig szól. Főbb céljai közé tartozik, hogy az ikervári gyermekotthont korszerűsítsék és a jánosházi nevelőszülői otthonban játszóparkot hozzanak létre. Nemcsak a TEGYESZ, hanem a megyei önkormányzat többi szociális, oktatási és kulturális intézménye is az év elején megalakult Vas Megyei Intézményfentartó Központhoz tartozik. A középiksolák és az idősotthonok mellett ide került Szombathelyen a levéltár, a képtár, a Múzeumok Igazgatósága és a Berzsenyi Könyvtár is.

Dr. Huszár Lilla, vezető, Vas Megyei Intézményfenntartó Központ
"Csak a szociális intézményeknek a gazdálkodása került bevonásra a megyei intézményfenntartó központhoz. A többi intézmény önállóan intézkedik továbbra is."

Mind a 24 korábbi megyei intézményben pályázni kellett a vezetői posztra, de igazgatóváltás sehol sem történt. Változás várható viszont a kulturális intézményrendszerben. Június végéig lezárulnak az egyeztetések a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a megyeszékhely között, amelynek eredményeként a múzeumok és a könyvtár fenntartását Szombathely veheti át.