Hírek

Nem kapnak családi pótlékot az iskolakerülők

2010. október 27., 18:18
Alig kezdődött meg az iskola, de már több szombathelyi családtól megvonták a családi pótlékot. Az új kormányrendelet szerint ugyanis nem folyósíthatnak pénzt azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke 50 óra igazolatlan hiányzást gyűjt össze.
Nem kapnak családi pótlékot az iskolakerülők

"A mi iskolánkban - tavalyi statisztikát mondok - annyi volt az igazolatlan hiányzás, mintha minden tanuló egy hetet hiányzott volna"
- mondja a Hefele szakképző igazgatója. A gond az, hogy az idei helyzet sem fényes - teszi hozzá Fodor István. Pedig már a tanévkezdéskor felhívták a tanulók figyelmét a családi pótlék szabályozásának változására. Ez azonban úgy tűnik a diákokat nem érdekli.

Fodor István -  igazgató, Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola
"17 olyan tanuló van, aki 30 óránál többet, nyolc, aki 50 óránál többet, kettő, aki 100-nál többet hiányzott. Két tanulónál folyamatban, 5-nél pedig már felfüggesztették az iskolalátogatási támogatás folyósítását."

Pedig az intézmény az első igazolatlan óra után már ajánlott levélben kiértesíti a szülőket gyermekük hiányzásáról. 10 igazolatlan óra után pedig a családon kívül már a jegyzőt, valamint a gyermek és ifjúságvédelmi szolgálatot is tájékozatniuk kell. Idén eddig több mint 50 ezer forint értékben küldtek ki leveleket az iskolakerülők miatt, volt, hogy egy nap alatt 15 ezret költött az iskola az ajánlott küldeményekre. Ez pedig nincs belekalkulálva az éves keretbe - mondja az igazgató.

Fodor István - igazgató
"Nagyon sokan nehéz szociális helyzetben vannak, sokan az iskola helyett már dolgozni szeretnének, vagy kénytelenek dolgozni és emiatt is elmulasztják az iskoláztatási kötelezettségüket."

Vannak olyan tanulók, akiket el sem érnek, mert hamis címet, és telefonszámot adtak meg év elején az iskolában. Mások magántanulóként végeznék el az iskolát, de a gyakorlati képzés alól ők sem kaphatnak felmentést. Az ilyen tanulók száma is egyre nő, csak ebben az iskolában már 38-an vannak. A legtöbb gond a kilencedikesekkel van. 50 óra után azonban már jegyzői védelem alá kell venni az iskolakerülőket, illetve a családi pótlékot is megvonják a szülőktől - mondja szociálpolitikai osztály vezetője. Ennek két formája van.

Dr. Károlyi Ákos - osztályvezető, Szociálpolitikai Iroda, PMH
"Ha a gyerek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, akkor azt jelenti, hogy a gyermek természetben fog hozzájutni a családi pótlékhoz, tehát készül egy pénzfelhasználási terv, illetve egy eseti gondnok kerül kirendelésre, aki ellenőrzi a családi pótlék felhasználását. Amennyiben viszont a gyerek nem részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, ténylegesen felfüggesztésre kerül a folyósítás."

Ebben az esetben a családi pótlék az önkormányzat családtámogatási folyószámlájára kerül, innen szükség esetén természetben fizethetnek a családoknak. Az iroda 3 havonta vizsgálja meg, hogy az iskolakerülő diák részt vesz-e az oktatásban. Ha ezidő alatt nincs igazolatlan hiányzása, akkor újra kaphat a család támogatást.