Hírek

Nem fizető lakók

2010. május 19., 14:50
Egyre többen tartoznak a lakásszövetkezeteknek és a szolgáltatóknak Szombathelyen. A társasházak lakói már megkapták a tavalyi közös költségek elszámolását, a lakászövetkezeteknek több millió forint kintlévősége van a be nem fizetett számlák után.
Nem fizető lakók

A Népfront Lakásszövetkezet eddig 30 esetben indított bírósági eljárást a pénz behajtására.  A Lakásszövetkezethez mintegy 2500 lakás tartozik. A szervezet elnöke szerint a válság óta egyre többen halmoznak fel hátralékot.

Van, aki csak egy havi, de sokan már több havi számla kifizetésével tartoznak. Most is 15-20 kérelmet adtak be a szövetkezethez, amelyben fizetési halasztást kérnek a nehéz helyzetbe került lakók.

"Ahol van fizetési hajlandóság ott segítünk" - mondja az elnök. Van, aki viszont nem is akar fizetni.

Sipos Lajos - elnök, Népfront Lakásszövetkezet
"Több mint 30 család van bíróságon, ez több mint 6 millió forint tartozást jelent. Ahol nem látjuk a fizetési hajlandóságot, még kevesebbet sem az előírtnál, nem válaszolnak a negyedik, ötödik levélre sem, ott kénytelenek vagyunk bíróságra adni."

Akik nem hajlandóak fizetni, azoktól elsőként a kábeltévé szolgáltatást vonják meg. Már tárgyaltak a szövetkezetek a VASIVÍZ ZRt-vel a vízórák kezelésének átvételéről is, így az adósoknál korlátozhatnák a vízszolgálatást is.

A városban több helyen a TÁVHŐ is szolgáltat melegvizet, náluk is gondot jelent az utóbbi időben felhalmozott hátralék, bár a tartozások nagy része inkább a fűtésszámlákból adódik. Már több mint 600 esetben kellett a bírósághoz fordulniuk, pedig a Pálos Károly Családsegítő Szolgálattal együtt segítenének a rászorulóknak.

Kocsis Tóth Ildikó ügyfélszolgálati vezető - Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.
"Az ő egy kollégájuk minden szerdán 13-től 18 óráig itt van az ügyfélszolgálaton, ő tud részletes tájékoztatást adni akár az önkormányzati támogatásról, akár az adósságkezelés menetéről. Ezen kívül részletfizetési szerződést is köthet velünk az ügyfél, összegtől függően nálunk, vagy azt is a Pálos Károly Családsegítőn keresztül."

Ha azonban egy ügyfél nem működik együtt és már jelentős összeget halmozott fel, akár a szolgáltatást is felfüggeszthetik. Ilyenkor nem az egész társasházban állítják le a fűtést, vagy a vizet, csak az adott lakásban. Éves szinten több száz ilyen eset fordul elő, a következő hónapokban 60 helyre küldenek ki értesítést a szolgáltatás kikapcsolásáról. Addig viszont ezek az adósok is bekapcsolódhatnak még a hátralékkezelő programba.