Hírek

Nehéz évet zártak a mezőgazdasági vállalkozók és vállalkozások

2012. december 13., 17:10

Az év első felében komoly gondot okozott az aszályos időjárás, ami nem kedvezett a növényeknek. Ezt az árak tudták kompenzálni. Az állattartóknak sem kedvezett a száraz idő. Drágább takarmányt tudtak az állatoknak adni. A felvásárlási árak viszont nem követték ezt a változást. Szakemberek nagy várakozással tekinteken a jövő év elé, az új földtörvénytől az ágazat fejlődését várják.

Nehéz évet zártak a mezőgazdasági vállalkozók és vállalkozások

"Itt látszik,hogy a bojhok jól fejlődtek. Tápanyag úgy tűnik van a talajban."

Az idei vetés jónak ígérkezik, mondja Németh Balázs, rádócköldei gazdálkodó. A tavalyi viszont nem hozta a várt eredményeket.
 
A gondot az eső hiánya okozta, ami Vas megyét is sújtotta. Igaz, itt még mindig jobb volt a helyzet mint az ország más részeiben. Viszont a termésátlagos elmaradtak a tavalyitól.

Németh Balázs, Rádóckölked
A repce termése a megközelítette a tavalyit, majdnem 4 tonna volt . A búza 6 tonna, ami jó, de a tavalyihoz képest kevesebb. A kukoricát sújtotta legjobban az aszály és a vadak is nagy kárt tettek benne.

A megyei átlag is kevesebb lett valamenyi főbb növényfajta esetében, és a terméseredmények jelentős különbségeket mutattak a megye nyugati és keleti fele között. A felvásárlási árak viszont magasabbak voltak mint tavaly.

Szántóföldi növények termésátlaga Vas megye ( ha/kg)

                                          2011                           2012

Búza                                4512                            4012
Kukorica                          7656                            5311
Tritikále                           3967                             3216
Napraforgó                      2839                           1996
Repce                              2348                            2614          

Lukács Zoltán, mezőgazdasági főfelügyelő - VMKH Földművelésügyi Igazgatósága
A növénytermesztők az idei évben összességében nem panaszkodhatnak. Annak ellenére, hogy egész évben arról beszéltünk, hogy aszály van. A termésátlagok lényegesen alacsonyabbak voltak mint a korábbi években, de az árak kompenzálták a terméskiesést. És a hozamérték magasabb mint az előző évek jó átlagtermése mellett.

Az állattartásban is éreztette hatását a száraz idő, hiszen magasabb áron kellett a takarmányt megvenniük a gazdálkodóknak. A felvásárlási árak viszont nem követték a takarmány vagy az energiaköltségek drágulását. Ezen csak némileg enyhített a tejtámogatás utólagos emelése.

Dr. Póczik István, elnökségi tag, Magyar Agrárkamara Átmeneti Elnöksége
Év elején nagyon alacsonyak voltak a felvásárlási árak. Most év végére, mivel kevés volt a tejtermelés, növekedtek a felvásárlási árak. Azt mondjuk, hogy éves átlagban elfogadható, de tudjuk, hogy az év első felében nagyon keserves volt az állattenyésztők sorsa is.

A jövő év legfontosabb változása az ágazatban az új földtörvény életbe lépése. A megyei szakemberek ettől azt várják, hogy szabályozottabb lesz a földforgalom, bezárulnak a kiskapuk a külföldiek és a spekulánsok előtt, a magyar vállalkozások pedig megőrizhetik vagy növelhetik versenyképességüket.