Hírek

Negyedszer rendeztek Horvát Napot Szombathelyen

2012. július 09., 17:31

A Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a nemzetiségi önkormányzat negyedszer szervezte meg a rendezvényt. A horvát nyelvű szentmisét követően a Fő téren felállított sátorban kulturális csoportok léptek színpadra. A rendezvényre az anyaországból is érkeztek vendégek.

Negyedszer rendeztek Horvát Napot Szombathelyen

A környező horvátok lakta településekről, Ausztriából és Horvátországból is érkeztek vendégek a negyedik Horvát Napra.

Énekkel, tánccal mutatkoztak be a fellépők. A Horvát Nap évről évre jó  nemcsak arra ad jó alkalmat, hogy a csoportok egymás munkáját figyelemmel kísérjék.

Hepp Mihály - elnök, Országos Horvát Önkormányzat
"Nekünk nagy érdekünk, hogy a környező magyar lakosság is megismerje és becsülje, mert csak akkor tudod más kultúráját becsülni, ha saját magad is megismered azt."

Köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester is hangsúlyozta az elfogadás jelentőségét, amikor Szent István király fiához írt intelmeiből idézett.

A szombathelyi horvátok jó kapcsolatot ápolnak több anyaországi kulturális egyesülettel is, rendszeresen meglátogatják egymást. Most a Zágráb-Podsusedből érkeztek vendégek. 

Skrapits László - elnök, Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
"Mi úgy mondjuk, nasa sztara domovina, az öreg hazánk, Horvátország. Ez az új hazánk, hiszen az őseink 500 éve jöttek ide. Ez valahogy úgy van, ha elmegyek Horvátországba, ott is otthon vagyok."

Szombathelyen óvodában és általános iskolákban tanulhatják a horvát nyelvet, és ismerkedhetnek a nemzetiségi hagyományokkal a gyerekek. A Kanizsai gimnáziumban lehetőség van a középszintű nyelvi képzésre. Az egyetemen pedig mesterszakon is megszerezhető a horváttanári diploma. A nemzetiségi önkormányzat ugyanakkor szeretne egy oktatási centrumot létrehozni, ahol mindez egy helyen elérhető. A környező megyékből várnák a diákokat. Az Országos Horvát Önkormányzat az országban már három helyen működtet ilyen a képzési központot.