MNB - 2
MNB

Hírek

Négy Vas megyei iskolában tanórákon is oktatják a helyes fürdőhasználatot

2013. március 19., 18:26

A kezdeményezés célja, hogy a diákok jó példát mutassanak, akár szüleiknek is. Gyerekeknek szóló tájékoztató füzet is készült, és az egészségfejlesztő programhoz pályázatok is kapcsolódnak.

Négy Vas megyei iskolában tanórákon is oktatják a helyes fürdőhasználatot

"Az utóbbi hetek témája a helyes fürdőhasználat és a fürdőkultúra volt."

A fürdőhasználatról tanultakat ismétlik ebben a szombathelyi iskolában. A Bolyai ötödik osztályosai tanórákon és az uszodában sajátíthatták el, hogyan viselkedjenek a fürdőkben.

Stumpfel Zsoltné tanár, Bolyai-iskola
"Azt néztük meg, hogy ki minden szükséges ahhoz, hogy az a víz, amiben mi úszunk, tiszta maradjon. És olyan legyen, amiben mi tényleg fürdeni szeretnénk. Úgyhogy megnéztük  a víztisztítást, szűrőberendezések működését, tisztán tartását, vízforgatást."

A diákok sok új ismerettel találkoztak.

Varga Márk
"Mindig papucsot kell felvenni, nehogy elkapjuk a lábgombát. Meg, hogy nem szabad futkozni."

Baldauf Panka
"Fürdés előtt mindig zuhanyozni kell. Legyen külön fürdőruhánk, egy strand és egy úszásra is."

A helyes fürdő- és uszodahasználatról gyerekeknek szóló kiadványt is készített a megye tiszti orvosi szolgálat. Országszerte ők vizsgálják a vízminőséget a közfürdőkben. Szerintük ennek megőrzése attól is függ, a fürdőzők hogyan használják a medencéket.

Stánitz Éva megyei tiszti főorvos, kormányhivatal
"Tudatosítunk néhány olyan ismeretet, amely a biztonságos és egészséges fürdőhasználathoz lesz szükséges. Ezért gondoltunk egy olyan egészségfejlesztő iskolai program bevezetésére, ami az általános iskolás korúakat érinti."

A kezdeményezést a fürdőszövetség is üdvözölte.

Vancsura Miklós elnök, Magyar Fürdőszövetség
"Azt gondoljuk, hogy nem elég megtanulni a történelmi kultúrákat, a rómait, a görögöt, a japánt, az egyiptomit, hanem a mai nap kultúrájába kell belehelyezni ugyanezt, s a széles tömegek számára rendelkezésre bocsátott fürdőknél higiéniára oktatni, tanítani kell."

A programhoz rajz és irodalmi pályázat is kapcsolódik, ezek győzteseit március 22-én, a Víz Világnapján hirdetik ki.