Hírek

Napelemmel működő autó

2010. december 08., 10:40
Napelemmel működő járművet készítettek a Puskás iskola diákjai. Egyelőre nem tudja a napenergiát tárolni, csak akkor működik, ha süt a nap. A szakemberek szerint a diákok olyan ismeretek birtokába jutottak, hogy később napelemes autót is készíthetnek.
Napelemmel működő autó

"Két napkollektor van rákötve kondenzátorra. Ezen keresztül érkezik az áram a távvezérlő vevőjébe." A jármű működését magyarázza az egyik alkotó. A Nap energiájátl használó szerkezetet szeptemberben kezdték el építeni a diákok. A szerkezet egy pályázatra készült, amelynek keretében szerdán déltől fizikai kísérleteket mutatnak be a Puskás Iskolában.

Kiss Martin
"Izgalmas volt. Nagyon örültünk neki, főleg amikor elindult, nagyon izgalmas volt. A legnagyobb gond a Nappal volt, hogy pont akkor nem volt, amikor próbálni akartuk. Olyankor reflektor segítségével adtunk rá áramot, ez töbé kevésbé sikerült."


10, 11 és 12-es diákok vettek részt az építésében. A 3 watt teljesítményű szerkezet jelenleg csak akkor működik, ha nem takarják el felhők a napot. Akkor viszont bármerre elgurul.A diákok szabadidejükben, egy több részből álló pályázatra készítették a modellt.

Horváth Szabolcs -szakoktató
"Megismerjék az alternatív energiaforrásokat, hogyan tudják azokat a mindennapi életben használni illetve ez csak a napenergiával működést mutatja be."


A következő lépés egy olyan szerkezet a megépítése, amely tárolja is az áramot. Így a jármű nem lesz minden pillanatban kiszolgáltatva a Napnak.  A tervek között szerepel, hogy jövőre egyszemélyes, napemeles autót építsenek.