MNB - 2
MNB

Hírek

Múzeumpedagógiai órák, művészetterápiás foglalkozások a Képtárban

2011. augusztus 25., 14:29
Közel egy éven át tartott a Képtárban Az élmény esztétikuma címet viselő múzeumpedagógiai program, melynek záróeseményét ma délelőtt tartották. Három oktatási intézmény diákjai vettek részt az ingyenes programban, melynek során különböző művészeti foglalkozásokat, ismeretbővítő előadásokat, tárlatvezetéseket tartottak számukra a szakemberek.
Múzeumpedagógiai órák, művészetterápiás foglalkozások a Képtárban
Élménygazdag múzeumi órákon vettek részt a Bercsényi- és a Derkovits-iskola, valamint a rumi gyógypedagógiai intézmény diákjai a Képtárban. A projekt során szakköröket, múzeumi napokat, szünidei programokat szerveztek számukra. A foglalkozások egyik célkitűzése az volt, hogy megszerettessék a gyerekekkel a kiállítóhelyeket, hogy felnőttként is visszajáró látogatók legyenek.

Bakodi Szilvia - múzeumpedagógus, Szombathelyi Képtár
"Azok a gyerekek, akik itt megfordulnak egyszer-kétszer, lehetőleg sokszor, azok magukénak érezzék a képtárat, a múzeumi légkört"

A speciális foglakozásokon a sajátos nevelési igényű tanulók művészetterapeuta irányításával dolgoztak.

Németh Katalin - művészetterapeuta
"Nagyon sokuknál nehezített a verbális közlés, van, aki egyáltalán nem beszél, de a rajzai által kapcsolatot lehet teremteni vele"

A rumi iskolában tanulóinak munkáiból kiállítás is nyílt.  A gyerekek számára nemcsak az alkotás jelentett örömet - hangzott el a megnyitón.

Domjánné Éder Marietta - igazgató, Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény
"Ők nagyon szeretnek kapcsolatot teremteni, nagyon szeretnek kimozdulni, élni a külvilágban, ami a társadalom részéről nem mindig elfogadott. Az, hogy szeretettel fogadták őket, és nem az otthoni megszokott körülmények között tudták végezni a kézműves tevékenységüket, ez óriási élmény nekik."

A múzeumpedagógiai programra a Képtár a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázati keretéből nyert közel 7 millió forintot.