Hírek

Művi szivárványhártya

2010. november 12., 16:07
Új, korábban nem alkalmazott módszerekkel műtöttek szembetegeket a Markusovszky Kórházban. Művi szivárványhártya beültetésre és zöldhályog kezelésre került sor, a világban is alig néhány éve létező technológiákkal, eljárásokkal.
Művi szivárványhártya


András alig egy órája van túl a szemműtéten. Vele született problémája, hogy egyik szemén sem volt szivárványhártya, ugyanakkor szürkehályog alakult ki a szemein. Emiatt rosszul látott, nehezen tudott olvasni, a fény is nagyon zavarta a szemét. Ő volt az első a Markusovszky kórházban, akinél művi szivárványhártyát ültettek be. Azt mondja ez sokat segített neki.

Szanyi András
"Mióta másfél hónapja megvolt a jobb szememen megtörtént az egyik műtét, azóta tudok különbséget tenni, hogy mennyivel látok jobban. Tisztábbak a képek, a fény sem zavarja annyira a szememet. teljesen más a látás emiatt, sokkal jobb."

Félórás műtéttel ültethető a beteg szemébe a szilikonból készült szivárványhártya. Az eljárás forradalmi, mindössze 6-7 éve létezik. A szivárványhártya a rajta található pupilla segítségével szabályozza a szembe jutó fény mennyiségét. Rendellenessége viszonylag ritka betegség.

Dr. Bátor György - főorvos
"Mivel ez ritka eset. Említettük, hogy 60-100 ezer beteget érinthet. Magyarországon pedig kb. 100-at, ezért ennek eseti finanszírozása lehetséges."

Új eljárással műtöttek zöldhályogot is. Speciális, korábban vizsgálatokra használt lencsével operálták a beteg szemét. Az eljárás alig félórát vesz igénybe. Mindkét műtét alig néhány milliméteres vágással történt.