Hírek

Munkavállalói panaszok

2011. február 16., 16:58
Panaszkodnak a munkavállalók. Mintegy 5 százalékkal kevesebbet keresnek az új egykulcsos adórendszer miatt. Ezzel kapcsolatban tehették fel kérdéseiket az információs napon. A kormány bejelentette: nyomást gyakorolnak a munkáltatókra, hogy emeljék a béreket, de dolgoznak a hibák kijavításán is.
Munkavállalói panaszok

Számos dolgozó tapasztalta, hogy vékonyabb a boríték az új év első hónapjában. Többek között ennek okáról is tájékozódhattak az MMIK-ban az IGR információs napján az érdeklődők. Rákóczi László kétgyermekes családapa 3750 forinttal rak kevesebbet január óta a családi kasszába az új adó-rendszer miatt. Csoportvezetőként dolgozik az egyik szombathelyi gyárban, valamivel a minimálbér fölött keres. Mint mondja egyelőre elképzelhetetlen, hogy munkahelyén emelnék a béreket, így a családnak így muszáj megszorítania a nadrágszíjat.

Az adórendszer azokat sújtja a legjobban, akik nem nevelnek gyermeket, és nem keresnek legalább bruttó 300 ezer forintot havonta. Mindemellett a termelői árak is folyamatosan emelkednek. Az élelmiszerek drágulása is a „szegényebb rétegek" számára jelent újabb nyomást.

Rákóczi László
"A megoldás véleményem szerint az lennel, hogy az államnak át kellene gondolni, hogy most igazából kinek akar segíteni."

Fitos Szilárd adószakértő szerint még korai lenne bármit is mondani a témával kapcsolatban, még folynak az egyeztetések. Egyes híresztelések szerint, amelyek a kormány háztájáról érkeztek, arról szólnak, hogy ezeket a problémákat márciusban igyekeznek orvosolni. Akár az adótábla áttekintésével, akár a gyerekkedvezmények módosításával. Mindemellett a tervek szerint a kormány és a Fidesz-frakció szeretné elérni, hogy a magáncégek is kompenzálják a adóváltozások miatt csökkenő béreket.