Hírek

Foglalkoztatási paktum

2010. május 20., 15:50
A helyi értékeken alapuló munkahelyteremtéssel lehet helyben tartani a fiatalokat. Ha ez nem sikerül, a települések vállalkozásai, oktatási-képző helyei megszűnhetnek. - Hangzott el azon a horvátzsidányi rendezvényen, amelyen foglalkoztatási paktumot kötött a munkaügyi központtal karöltve a kőszegi és a felső-répcementi kistérség néhány települése, illetve a régióban működő képző intézetek, társadalmi szervezetek és vállalkozások.
Foglalkoztatási paktum

Összesen ötvenegyen írják alá a paktumot. Básthy Béla kőszegi alpolgármester programismertetőjét követően Kőszeg, Bük és Csepreg városának elöljárói írták alá elsőként aláírásukkal azt a foglalkoztatási paktumot, amely a Társadalmi Megújulás Operatív Program forrásaiból valósulhat majd meg. 24 millió forint uniós támogatást költhetnek a kistérségek munkahelyek megtartására és újak teremtésére. Ehhez a paktum kezdeményezői, köztük Soproni Zoltán vállalkozó szerint, jobb információáramlásra és közös gondolkodásra van szükség.

Soproni Zoltán vállalkozó
"Tanultunk abból, hogy a szomszédos Ausztriában csak szervezetten érhetnek el eredményt. Az is fontos, hogy gyorsan juthassanak információhoz az emberek."

A program elindítására másfél éve van a paktum szereplőinek. Ezt követően 3 évig kell működtetni a vállalt célkitűzést. Ez azonban - mint elhangzott,- csak minimális cél.

Básthy Béla alpolgármester,  Kőszeg
"A cél, hogy a másfél, három év után a kistérségi oldalt erősítse. Helyi szolgáltatások erősödjenek meg és az eredmények újabb projektek indítását készítsék elő."

A foglalkoztatási paktum szakmai koordinálásában a regionális munkaügyi központ is szerepet vállal.

Rodler Tamás - főigazgató-helyettes, regionális munkaügyi központ
"A munkaügyi központ a munkahelyteremtést tekinti fő céljának, éppen, mint ez a paktum, tehát ebből a szerződésből nem szabad kimaradnunk."

A foglalkoztatási paktumtól a helyi termékek iránti kereslet kistérségen belüli igényének megnövekedésére számítanak a résztvevők. Hogy ez milyen formában érhető el, erről a megállapodás aláírását követő egyeztetések alkalmával dönt a paktum partnereiből választott 17 tagból álló csoport.