Hírek

Munkaerő-piaci nyitás

2011. május 19., 15:32
Az érdeklődés megnőtt az osztrák munkalehetőségek iránt, de a roham elmaradt. A 2004-ben csatlakozott EU-tagállamokból nagyjából 15-25 ezer fő érkezését várják Ausztriába, akik főleg a vendéglátásban és az egészségügyben helyezkedhetnek el.
Munkaerő-piaci nyitás

Az elmúlt három hét tapasztalatai alapján nem számítanak komolyabb munkaerőkiáramlásra a magyar szakemberek.

Május elsejétől megnyílt a munkaerőpiac, előzetes bejelentési kötelezettség és engedély nélkül vállalhatnak munkát a magyarok Ausztriában. Pontos statisztika nem készült, de érezhetően nőtt a munkalehetőség iránt érdeklődő magyarok száma a kirendeltségeken.

Nemes Zsolt - a bécsi nagykövetség tanácsosa
"Azt látjuk, hogy nő az érdeklődés, de még kezelhető, a roham elmaradt. Mi elsősorban vállalkozásoknak szolgáltatunk információkat, nyújtunk segítséget, heti 5-6 megkeresést kapunk."

"Rendelkezésre álló adatok szerint 25 000 honfitársunk dolgozik Ausztriában, ez az ott dolgozó külföldiek alig 6 százaléka."
Munkaügyi szakemberek szerint, aki Ausztriában akart dolgozni, már élt a lehetőséggel, így nem számítanak tömeges elvándorlásra. De mivel mindkét országban azonosak a hiányszakmák, problémát jelenthet, ha a képzett munkavállalók a magasabb fizetés reményében inkább Ausztriába mennek, így egyes területeken munkaerőhiány alakulhat ki.

Rimányiné Somogyi Szilvia - főigazgató, VMK Munkaügyi Központja
"Mi is szeretnénk feltölteni az Opelt és az Audit, az osztrák kis- és középvállalkozások is azokat a hegesztőket, lakatosokat keresik, akiket mi is el szeretnénk helyezni."

Barbara Willsberger - szociális kutató
"Alapvetően minden területen vannak szabad álláshelyek. Ahol komoly munkaerőhiány van nálunk, az a turizmus-vendéglátás és az egészségügy. Az utóbbi hónapokban pedig a fémiparban is nagyfokú munkaerőigény jelentkezett, főleg hegesztőket keresünk, akárcsak Magyarországon."

A nyitás nem jelenti a szabályok lazulását. A hatóságok még szigorúbban ellenőrzik a munkáltatókat és a munkavállalókat. A feketemunkásokat ki is tilthatják, a munkáltató pedig akár 50 ezer eurós büntetést is kaphat, ha megszegi az előírásokat. A munkaügyi konferencia ma az önkéntesség témakörével folytatódott, erről tanácskoznak a résztvevők holnap is.