Hírek

Mosógép rászorulóknak

2010. március 31., 17:06
Nagycsaládosok, munkanélküliek, fogyatékkal élők és időskorúak juthatnak új háztartási gépekhez. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ugyanis egymilliárd forint támogatást nyújt idén energiatakarékos háztartási gépek beszerzésére. A pályázaton egyesületek és alapítványok vehetnek részt, a rászorulóknak náluk kell jelentkezniük.
Mosógép rászorulóknak

Az egyházmegyei Karitász Hollán Ernő utcai irodájában már keresik azokat, akik részt vehetnek a programban.
A karitász az egész egyházmegye területéről próbálja felmérni az igényeket. Rácz Szabolcs, a szervezet munkatársa azt mondja, Vas és Zala megye településeiről gyűjtik össze a rászorultak névsorát. A minisztérium az A energiaosztályú mosógépekre 60 ezer, a hűtőgépekre 70 ezer forint vissza nem térítendő támogatást ad. Az igénylőkkel a programban részt vevő szervezeteknek kell tartaniuk a kapcsolatot.


Szalai Zoltánné - intézményi koordinátor, Egyházmegyei Karitász
"A munkatársakkal kimegyünk, megnézzük. Fel kell írni a márkanevet is. Nem várhatjuk el tőlük, hogy ezt megtegyék. Akinek ilyen készüléke van, felkerül a listára."
 
 
A program célja hogy minél többen használjanak energiatakarékos háztartási gépeket. Ennek a városszéli szaküzletnek a vezetője azt mondja, Magyarországon minden második háztartásban 8 évnél idősebb mosó- és hűtőgépet használnak. Akik újat vásárolnak, kivétel nélkül az energiatakarékos gépet keresik.

Sebestyén Tibor szerint mindenképpen megéri a többletköltség, ez ugyanis egy-két év alatt megtérül. Az egyik nagy gyártó cég adatai szerint egy A+ kategóriás mosógép átlagosan 15 éves élettartama alatt 100 ezer forintot takarít meg tulajdonosának.


Sebestyén Tibor - üzletvezető , SEBO Műszaki Szaküzlet
"Az energiatakarékosságot elsősorban a mosógépekkel lehet elérni, hiszen az áram mellett a víz- és a csatornadíjban is kevesebbet fognak fizetni."
 
 
A háztartásigép csereprogram mellett a környezetvédelmi minisztérium energiatakarékos izzócsere programot is meghirdetett, hasonló feltételekkel. A pályázat év végéig tart, a részleteket a minisztérium honlapján lehet megtalálni. www.kvvm.hu