Hírek

Milyen gyógyszereket érdemes magunkkal vinni nyaraláskor?

2012. július 05., 18:20

Láz- és fájdalomcsillapítók, hasmenést megelőző tabletták, kullancs eltávolító csipesz és fényvédő szerek. A rendszeresen szedett gyógyszerek mellett ezeket érdemes magukkal vinni a nyaralni indulóknak. Az útipatika átgondolt összeállításra a gyógyszerészek tapasztalata szerint egyre több család fordt figyelmet.

Milyen gyógyszereket érdemes magunkkal vinni nyaraláskor?

Ebbe a szombathelyi patikába is rendszeresen érkeznek olyan vevők, akik kimondottan a  nyári utazáshoz szerzik be a szükséges gyógyszereket. A gyógyszerészek szerint a vásárlók tájékozottak azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes magukkal vinni, ha hosszbb időre elmennek otthonról. Ádámék is tudatosan készülnek a nyaralásra.

Ádám István
"Mielőtt utazunk, mindig megnézzük, mi az, ami otthon van, mi az amit be kell szerezni, és akkor ennek megfelelően vásároljuk meg a gyógyszereket."

Gyulladás-, láz-, és fájdalomcsillapítók, megfázás elleni készítmények, és a gyorstapaszok és fertőtlenítő oldatok sem hiányozhatnak az utazótáskából.

Dr. Németh Elvira - patikavezető, Árkádia gyógyszertár
 "Amit általában visznek, azok a kötszerek. Tehát a sebellátásra, rovarcsípésekre, allergiás reakciókra, kenőcsöt, illetve pezsgőtablettát, kalciumpezsgőtablettát."

A szakemberek azt javasolják, hogy fényvédő szereket, napozás utáni krémeket, és a herpeszre hajlamosaknak a hólyagok elleni kenőcsöket érdemes vinni a nyaralásra. Az utazás előtt a hasmenésre sem árt felkészülni.

"A hasmenések megelőzésére különböző tabletták. Illetve ugye a napégésnek ugye a mellékhatása lehet még a  hányinger, meg az utazásoknak a következménye, aki nem bírja, B6 vitamin. A szúnyogriasztók, amik hosszú hatásúak, mert ruhára is lehet fújni őket, kullancs eltávolító csipesz."

A külföldi utazás előtt egyes esetekben védőoltásokat is javasolnak. Erről a háziorvosoknál lehet tájékozódni és a Népegészségügyi Szolgálat segítségével is be lehet adatni.

Dr. Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos, Kormányhivatal
"Működtet a Népegészségügyi Szolgálat úgynevezett utazási ambulanciát, ahol a védőoltások beadása is megtörténik helyben. Illetve hát tanácsadás, hogy egyáltalán milyen oltóanyagok lennének szükségesek."

A rendszeresen szedett gyógyszereket sem szabad otthon felejteni a nyaraláskor. Akik távolabbi országokba utaznak, és egy gyógyszertípusból 2 hónapot meghaladó mennyiséget visznek ki, azoknak a népegészségügyi intézeteknél ahhoz igazolást kell kérniük.