Hírek

Mezőgazdasági munkák ősszel

2011. szeptember 06., 11:39

A napraforgó és a kukorica aratására készülnek, illetve repcét vetnek ezekben a napokban a vasi gazdák - megkezdődtek az őszi munkák a földeken. A repce idén is sikernövény lesz, húszezer hektáron termesztik majd. A napokban felmérték a megyei időjárási helyzetet: terméskiesést okozó aszály nem volt ezen a nyáron.

Mezőgazdasági munkák ősszel

A szokásosnál egy héttel korábban, mintegy 280 hektáron vetették el a repcét itt Gencsapáti határában. A tábla közepén már szépen sarjad a növény, két-három leveles példányokat látni.

"Egyidőben lett vetve, és ekkora a különbség. Ez meg tudott erősödni, ez meg még nem."

A föld felső rétege száraz, 10-20 mm eső kellene, hogy megfelelően tudjon fejlődni a növény.

"Ezek szenvednek a legtöbbet, mert most keltek, sekélyen van a gyökerük, és hamar kiszárad a talaj."

A csapadék hiánya kezdvez a kártevőknek is, elszaporodhat a repcebolha és a kis káposztalepke, ellenük védekezni kell. A repce 60-70 százaléka már földbe került, tavalyhoz hasonlóan idén is húszezer hektáron vetik a megyében. Emellett talajelőkészítési és -javítási munkák adódnak a földeken.

Schmalzel Antal - ügyvezető, Savaria Agrár Kft., Gencsapáti
"Búza alá készítjük a talajt, és készülünk a kukorica kombájnolására. Most picit holtszezon van, egy-két területet meszezünk, javítjuk az utakat, és műtrágyát szórunk a búza alá."

A kukorica már szárad, a korai hibrideket három hét múlva, a többit október közepén kezdhetik aratni összesen 35 ezer hektáron. Napraforgót tízezer hektáron takarítanak be.

Lukács Zoltán - főfelügyelő, Vas Megyei Kormányhivatal FM Igazgatósága
"Szeptember hónapban a másik fontos növényünk a napraforgó, aminek a deszikálása történt meg az elmúlt napokban, a megye nyugati végében pedig elkezdődött az aratása."

Idén nyáron nem volt aszály, a száraz időszakokat követően mindig megérkezett a várt csapadék. Így lesz ez most is: mától hidegfront alakítja időjárásunkat, 24-25 fokos maximum mellett többfelé várható eső, zápor.