MNB - 2
MNB

Hírek

Megyei helyett állami kézben

2012. január 02., 16:56

Január 1-jétől állami tulajdonba került a megyei önkormányzatok vagyonának, a korábbi megyei fenntartású intézményeknek a döntő része, egyúttal az általuk végzett közfeladatokat és közszolgáltatásokat is az állam vette át. Ezzel együtt az állam átvállalta a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát is.

Megyei helyett állami kézben

A Vas Megyei Önkormányzat ezentúl terület- és vidékfejlesztési, a hulladékkezelési és környezetvédelemi, turisztikai, valamint külügyi feladatokat lát el. A megyénél maradt a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar és a Vas Megyei Sportigazgatóság, ugyanakkor  még folynak a tárgyalások a kormányhivatallal arról,  hogy mely gazdasági társaságok vagyonkezelői joga kerülhet vissza a megyéhez. Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta Híradónknak, hogy a Büki Gyógyfürdő illetve a Vas Megyei Temetkezési Vállalat működtetését szeretnék visszakapni, de nem tartotta kizártnak, hogy az Életünk és a Vasi Szemle folyóiratok is visszakerülhetnek.  Az ellenénzék kifogásolta a határozatot.  A szocialisták szerint ezzel  a lépéssel kiüresítették a megyéket.  

December utolsó napjaiban tartott rendívüli közgyűlést a Vas Megyei Önkormányzat. Ezen tárgyalták a képviselők a megyei önkormányzat konszolidációjával kapcsolatos előterjesztést. Döntés született arról, hogy mely intézmények, gazdasági társaságok és azok vagyona lesz az államé.
Például a Képtár, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, több középiskola, szociális intézmény és a Büki Gyógyfürdő megyei tulajdonrésze kerül az államhoz.

Kovács Ferenc megyei elnök szerint  nem történt más, minthogy azok a közfeladatok, közszolgáltatások amelyeket eddig a megyék láttak el az állam helyett, visszakerülnek az államhoz.

Állami tulajdonba kerül:
Szombathelyi Képtár
Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ
Vas Megyei Múzeumok hálózata
Vas Megyei Levéltár
Ungaresca Néptáncegyüttes
Szociális intézmények, idősek otthonai, több középiskola
Büki Gyógyfürdő Zrt.
Vas Megyei Temetkezési Vállalat
Két nagy értékű Balaton-parti ingatlan

a telefonnál: Kovács Ferenc, elnök , Vas Megyei Közgyűlés
Végre értelmes feladatot kaptunk. Azzal, hogy a területfejlesztés, területrendezés lesznek a megyei közgyűlés feladatai és nem az intézményfenntartás, olyan lehetőség, amin keresztül érdemben tudjuk segíteni az önkormányzatokat, a megyében élő embereket. Olyan fejlesztéseket tudunk végrehajtani, ami az ő érdekükben fog megszületni.

Az ellenzék másként látja. A szocialista párt szerint a korábban ígért megerősödő megyék helyett sokkal inkább kiüresítették azokat.

Fehér László, megyei frakcióvezető - MSZP
A megyének közel 10 milliárdos költségvetése volt, most 220 millió körül marad feladatellátásra- Véleményünk szerint erős megyének kellene maradni.

A megye jövőre, a központi költségvetés eddigi ismeretében, 215 millió forintból gazdálkodhat. De ebben még nem szerepel a Savaria Szimfonikus Zenekar és a megyei Sportigazgatóság működtetéséhez biztosított központi normatíva, amelyeket nem vett át az állam. A megyei önkormányzat a Büki Gyógyfürdő illetve a megyei temekezési vállalat vagyonkezelői jogát szeretné visszakapni, erről folyanak a tárgyalások. Az viszont már eldőlt, hogy a Mesebolt Bábszínház városi intézményként működik továb január 1-jétől. Erről, szintén a tavalyi év utolsó napjaiban megtartott, rendkívüli városi közgyűlésen született döntés. Itt arról is határoztak, hogy további kulturális intézmények támogatásában is közreműködne a szombathelyi önkormányzat.

Lazáry Viktor, alpolgármester - Szombathely
Elfogadtunk döntést azzal kapcsolatban, hogy több intézmény, elsősorban a szimfonikusok kerültek előtérbe, a megyével egyeztetéseket folytatunk a finanszírozásra vonatkozóan. A szimfonikusok fenntartója a megyei önkormányzat, de Szombathely kifejezte szándékát, hogy ott kíván állni a jövőben is a zenekar mellett,.

Az alpolgármester elmondta azt is, hogy további egyeztetéseket folytatnak a kormányhivatallal, mert több olyan intézmény is állami kézbe került, amelynek ugyan nem fenntartója Szombathely, de azok működése fontos a város számára.