Hírek

Megváltozott az egészségügyi beutalási rend

2012. július 03., 17:31

A szombathelyi betegek nem sokat éreznek majd a július 1-jén életbe lépett egészségügyi átalakításból. A legtöbb ellátást ezentúl is a Markusovszky Kórházban kaphatják meg, csak rendkívüli vagy speciális esetekben kerülnek a megyén vagy a régión túlra. A háziorvosok és a mentők is ismerik már az új beutalási rendet, amelyről az ÁNTSZ honlapján bárki tájékozódhat.

Megváltozott az egészségügyi beutalási rend

Ezt a rendelőt havonta átlagosan 1800 beteg keresi fel panaszával. Közülük nagyjából inden tizedeket kell továbbküldeni valamilyen szakrendelésre, diagnosztikai, labor- vagy kontrollvizsgálatra.

"80 százalék Markusovszky, 20 százalék Vasútegészségügyi."

A legtöbb beteget ezután is a Markusovszky Kórház járóbeteg szakrendeléseire küldik. A változások a szombathelyieket alig érintik.

dr. Legli Veronika háziorvos
Az eddigi beutalási, előjegyzési rendet követjük, illetve nevesíti a törvény azt, hogy a beteg követheti a kezelőorvosát. Tehát az a beteg, akinek a kezelőorvosa elkerült a régión kívülre, elmehet utána kontroll- vagy egyéb vizsgálatra.

A háziorvosok mellett a mentők is megkapták a listát, amely település és kórkép szerint megmutatja, hol kapja meg a beteg a szakszerű ellátást.

"Nyilván július 1-jétől olyan kórházba, ahol nincs aktív belgyógyászati ellátás, nem lehet beteget bevinni. De a sürgősség mindent felülír."

Sürgős esetben a most átalakuló intézményeket is fel lehet keresni. A beteg elsődleges ellátást biztosan kap, stabilizálják az állapotát, enélkül nem lehet továbbküldeni.

Dr. Lórántfy Mária
A sürgősségi ellátásra szoruló betegnek a struktúraátalakításból semmiféle hátránya nem származhat. A Szombathely környéki betegek betegútja a sürgősségi és az elektív betegútja is jórészt a szombathelyi Markusovszky Kórház, vannak olyan, úgynevezett 3-as progreszivitási szintek, amelyek közül viszont néhány másik kórházhoz, elsősorban a győri súlyponti kórházhoz került.

A súlyos égési vagy baleseti sérülteket viszi a mentő Győrbe, de például Sopron térségéből Szombathelyre hozzák az akkut infarktusos betegeket, a hegyháti és őriszentpéteri térség szívbetegeit pedig Zalaegerszegen látják el. A július átmeneti hónap, vagyis a már megkapott beutalók továbbra is érvényesek.

www.tek2012.gyemszi.hu