Hírek

Megváltozott a vérvételek rendje

2010. február 09., 10:40
Január 1-jétől már csak heti két napon szerveznek vérvételt a szombathelyi háziorvosi rendelők egy részében, hamarosan azonban a többi rendelőben is életbe lép a korlátozás. A kihelyezett kislaborokat működtető Markusovszky Kórház ugyanis finanszírozási nehézségek miatt leépítette a dolgozókat, így kevesebbszer tudják fogadni a betegeket. A döntés következményeként reggelente hatalmas a tömeg a rendelőkben. 


Reggel negyed 8 - folyamatosan érkeznek a betegek a Jáki úti orvosi rendelőbe. Vérvételi nap van, fogynak a sorszámok, a váróban legalább 30-an zsúfolódnak össze.

Korábban minden reggel szerveztek vérvételt, január 1-től azonban már csak hetente két napon, kedden és csütörtökön fogad betegeket a kislabor. A várakozók nehezen viselik a tömeget.

Magyar Gyula
"Meglepett ez a tömeg, és nem értek vele egyet. Sok beteg van, akinek kínos ez a sok várás."

Ide a Jáki úti rendelő körzetébe a déli városrész közel 10 000 lakója tartozik. Korábban a napi vérvételek alkalmával jobban eloszlott a tömeg, most két alatt kell ellátni ugyanannyi beteget.

A rendelőben dolgozók alig tudnak segíteni a helyzeten. Év eleje óta tarthatatlan a helyzet - mondja a doktornő.

Dr. Legli Veronika - háziorvos
"Rendkívül nagy a tömeg, vannak krónikus betegek, akik nehezen viselik a várakozást. És mindig vannak türelmetlen betegek is."

A korlátozás oka, hogy a kislaborokban dolgozó öt alkalmazottból hármat elbocsátott a kórház. Kevés a pénz, ezért küldték el az egyébként nyugdíj mellett, napi 3-4 órában dolgozó munkatársakat. A főorvos azt mondja, a kórháznak nem kötelező feladata a háziorvosi rendelőkben vérvételt biztosítani.

Dr. Hadarits Ferenc - osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
"A mi dolgozóink a 6 rendelő közül a földrajzilag egymáshoz közel eső rendelőkben heti 2-2 alkalommal, felváltva tudják biztosítani a vérvételt."

Ez azt jelenti, hogy míg a Jáki úton kedden és csütörtökön, addig a közelben lévő Rumi úti rendelőben hétfőn és szerdán fogadják a betegeket. Emellett a kórház továbbra is biztosítja a vérvételt a rendelőintézetben munkanapokon reggel 7-től 15 óráig.

A háziorvosok nem fogadják el a helyzetet: a városvezetéshez fordultak segítségért. Megtudtuk: a város sem ért egyet a kislaborok korlátozásával. A következő közgyűlésen döntenek arról, hogy tárgyalások kezdődjenek a polgármester, az egészségbizottság elnöke és a kórház vezetése között.