Hírek

Megújul a zeneiskola nagyterme

2010. július 01., 13:44
45 millió forintból felújítják a Bartók Béla Zeneiskola nagytermét. Az elektromos hálózat, a világítás, a falburkolat cseréje már halasztható tovább. A felújítást uniós forrásból és önkormányzati segítséggel finanszírozzák.
Megújul a zeneiskola nagyterme

1968-ban adták át a zeneiskola Rákóczi Ferenc utcai épületét. A nagyterem az egyik legfontosabb helyiség: a szimfonikus zenekar eredetileg itt készítette stúdiófelvételeit. A stúdióakkusztika miatt lyukacsos a fa falburkolat, ezért lógnak mikrofonkábelek a plafonból. Most viszont kamarazenei előadásokat, próbákat tartanak itt, mondja Orosz Sándor igazgató. Ehhez viszont nem ideálisak ezek a körülmények.

A világítást, az egész elektromos hálózatot, a faburkolatot és a mögötte lévő kőzetgyapotot kicserélik. Nemcsak a színpad, de az egész terem formája megváltozik.

Orosz Sándor, igazgató - Bartók Béla Zeneiskola
"Nagyon jól használható lesz kamarazenei hangversenyek céljára. Emellett a továbbiakban is itt tartja a zeneiskola a fúvósoknak, a vonószenekarnak a próbáit, emellett alkalmanként a szimfonikus zenekar is használja, ha a Bartók Terem foglat. És egyéb előadások, kongresszusok megtartására is alkalmas lesz."

Még tavaly kapott ígéretet a Zeneiskola, hogy a város segítséget nyújt a nagyterem felújításához. A pénzt a júniusi közgyűlésen szavazták meg. Ipkovich György polgármester, Ma-Holnap című műsorunkban nemrég azt mondta: régi adósságát rendezte a város ezzel a lépéssel.

Dr. Ipkovich György, polgármester
"Én nem sajnálom azt a pénzt, ami az oktatásra, az iskolákra költünk. Ha ezt meg kell tenni, akkor meg kell tenni, és meg is szavazta a költségvetésnek ezt a részét a közgyűlés."

Közbeszerzési eljárást követően kezdődhetnek meg a munkák, de nem azonnal. A tervek szerint valószínűleg csak jövőre, a tanév végén indul meg a felújítás, hogy ne zavarják a tanítást. A teremben az átalakítás után kamarazenei koncertek mellett akár konferenciát is lehet majd tartani.